Трећи дан протеста у Београду, Новом Саду, Нишу…

У неколико градова у Србији трећи дан заредом се одржавају протести оних који су, како наводе, незадовољни резултатима председничких избора.

Окупљање је, као и претходних дана, почело у 18ч испред зграде Скупштине Србије у Београду и у центру Новог Сада.

Протестима, организованим преко друштвених мрежа, присуствују углавном млади људи и студенти. Још нису познати организатори протеста, а нико се званично није обраћао демонстрантима.

Група окупљених који су дошли на протест почели су са поправком паноа испред скупштине на којем су слике лица и имена цивила и припадника снага безбедности убијених и отетих на Косову, који је порушен прве вечери протеста.

Демонстранти су блокирали саобраћај на потезу од Трга Николе Пашића до Кнеза Милоша.

Они праве буку пиштаљкама и узвикивањем парола, а носе транспаренте на којима пише – Стоп диктатури, Вучићу, Шредеру, У ћошак, Готов је…

На почетку протеста су објављени захтеви које су, према речима учесника, подржали студенти Универзитета у Новом Саду, а затим и студенти Београдског универзитета.

Протести у Београду 2017 трећи дан

Учесници протеста у Београду стигли су око 19.30 до зграде листа Политка, а потом су кренули ка згради Радио-телевизије Србије. Испред зграде Политике запаљења је бакља. Бета наводи да полиција није видљива, али да су присутни полицајци у цивилу.

Како јавља агенција Бета, на почетку колоне налази се велики транспарент „Доле диктатура“, а грађане предводе добошари.

Саобраћај у центру Београда одвија се отежано, а на почетку протеста био је блокиран на потезу од Улице кнеза Милоша до Теразија.

Око 2.000 Нишлија, углавном младих, треће вече за редом протестовало је у центру града због изборних резултата и победе премијера Александра Вучића на председничким изборима одржаним 2. априла.

Учесници скупа подржали су захтеве колега из Новог Сада и Београда.

Студенткиња Александра Недељковић рекла је да студенти траже смењивање Републичке изборне комисије, Регулаторног тела за електронске медије, председнице парламента Маје Гојковић и уредника Информативног програма РТС-а.

Она је навела да ће протести трајати све док се захтеви студената не испуне а у противном тражиће расписивање ванредних парламентарних избора.

„Не желимо на протесту никаква страначка обечежја јер смо сви на истој страни, етикетирања остављамо за Пинк и РТС“, рекла је Недељковићева.

Студенткиња Ленка Пауновић поновила је да је протест спонтан и да нико не стоји иза тог окупљања које је организовано преко друштвених мрежа.

„Ми смо млади који не могу да трпе живот овде а не желе да оду из земље. Желимо земљу какву заслужујемо“, рекла је она.

Студент Маријан Митровић рекао је да сви окупљени на протесту желе нормалну државу, и не желе да буду робови у њој. „Немамо пет живота да пустимо да сваки диктатор влада 10 година“, рекао је Митровић.

Протест је завршен протестном шетњом која је проширена и на шири центар града.

Скуп није одржан у Новом Пазару јер се у центру града, и поред најаве на друштвеној мрежи Фејсбук да ће бити организован од 18 часова, појавило тек десетак, углавном, студената.Они су се окупили на Градском тргу, али због кише и слабог одзива нису шетали улицама, нити су развијали спремљене транспаренте.

Претпоставља се да ће се и данас протестна шетња одвијати правцем Трг Николе Пашића – Теразије – Коларчева – Трг републике – Македонска, Светогорска – Таковска – Кнеза Милоша – Славија – Краља Милана – Народна скупштина.

Око две стотине претежно млађих људи, студената и средњошколаца, окупило се на градском тргу у Краљеву, протестујући због изборних резултата на председничким изборима.Они су протестну шетњу наставили у колони краљевачким улицама, упркос киши која данас пада у овом граду.

Протести су у понедељак одржани у Београду, Новом Саду и Нишу, а у уторак у протестне шетње кренули су и Крагујевчани, Краљевчани, Лесковчани ии други. Протести су протекли без већих инцидената, а студенти из Новог Сада и Београда објавили су листу захтева.

Претпоставља се да ће се и данас протестна шетња одвијати правцем Трг Николе Пашића – Теразије – Коларчева – Трг републике – Македонска, Светогорска – Таковска – Кнеза Милоша – Славија – Краља Милана – Народна скупштина.

Протести су у понедељак одржани у Београду, Новом Саду и Нишу, а у уторак у протестне шетње кренули су и Крагујевчани, Краљевчани, Лесковчани ии други. Протести су протекли без већих инцидената, а студенти из Новог Сада и Београда објавили су листу захтева.

Новосадски студенти предлажу да протести трају до смене чланова РИК, „због непоштовања одлука Уставног суда“, затим траже разрешење Маје Гојковић, „због блокаде рада Народне скупштине“.

Они предлажу и захтев за смену директора РТС и уредника Информативног програма РТС, „због режимског извештавања и неравномерне заступљености кандидата“, као и смену чланова РЕМ, „због нереаговања на више стотина прекршаја и пријава“.

Као додатак, студенти из Новог Сада су навели да ће, уколико се не испуне захтеви, тражити ванредне парламентарне изборе и да ће протести трајати до испуњена захтева.

Студенти из Београда подржали су захтеве студената из Новог Сада и додали још један захтев – „ревизију бирачког списка у циљу утврђивања тачног броја бирача и након тога увођење електронског гласања уз јасну заштиту од манипулације.

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић рекао је поводом тога да у Србији свако има право да искаже своје мишљење.

„Ми смо демократска земља и свако има право да буде срећан или несрећан због изборних резултата. Замислите када бих ја позвао све своје присталице да идемо да славимо“, рекао је Вучић новинарима.

Он је рекао да „нема времена“ за протесте јер треба да се „ради и буде још марљивији“.

„Онај ко има времена увек је у реду да протестује док је то мирно… и надам се да се неће видети неодговорност неких политичара који су раније позивали на насиље, а све док неко изражава да ли је за или не, док је то на викању… то је све океј“, рекао је Вучић.

И председнички кандидати Саша Јанковић, Лука Максимовић (Љубиша Прелетачевић Бели) и Бошко Обрадовић огласили су се поводом протеста. Опширније – ОВДЕ.

Председница Скупштине Маја Гојковић је апеловала на све учеснике протеста да „ни на који начин не уништавају и не учествују у девастирању споменика од велике историјске и културне вредности“.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић говорећи о протестима у више градова широм Србије рекао је да су то „високополитички протести“, а као организаторе је поменуо чланове опозиције.


Извор: Б92