Захарова: Стварање војске самозване „Републике Косово“ у супротности са Резолуцијом 1244 СБ УН

„Стварање „косовских оружаних снага“ би представљало кршење међународног права, а што је у супротности са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН“, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.

Као што је навела Захарова, Москва је скренула пажњу на изјаве америчког амбасадора у Приштини који је пружио подршку за иницијативу Приштине да се успоставе оружане снаге самозване „Републике Косово“, под условом да се то догоди кроз усвајање амандмана на „Устав Косова“.

„Идеју о трансформацији Косовских безбедносних снага у пуноправне оружане снаге, власти у Приштини већ неколико година гурају. Покушава се од тога направити псеудоправна база“, додала је Захарова.

„Сматрамо да питање у потпуности лежи у другој равни. Кључно је то што су све ове акције саме по себи кршење међународног права, јер су у супротности са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, а која предвиђа војно присуство у покрајини искључиво на основу мандата СБ, односно Еулекса и Кфора, које највише чине контингенти земаља-чланица НАТО-а“, нагласила је она.

Према њеним речима, такав корак би био крајње неодговоран у погледу безбедности у региону и на европском континенту у целини.

„Појава нове компоненте снага на Балкану било би у супротности са Фирентинским споразумом, чији је циљ да подржи регионалну стабилност, уз помоћ ОЕБС-а“, – објаснила је Захарова.

Испоставило се да се на територији једне од учесника Фирентинског споразума – Србије – појављује војна структура која није под контролом земље“, нагласила је Захарова.