Лазарице -диван обичај у Сиринићкој жупи на српској Шар планини…

Lazarice

Лазарева суботаСубота уочи празника Цвети (који увек падају у шесту недељу Часног поста, ове године у суботу 8. априла) посвећена је успомени на васкрсење четвородневног Лазара, и на улазак Христов у Јерусалим, где су га деца свечано дочекала и поздравила.

Тада се у нашим храмовима у поподневним часовима служи вечерње богослужење, и у цркву се уносе млади врбови листари, тек улистали. Пошто се врба освети, свештеник народу дели гранчице, и затим се врши трократни опход око храма са црквеним барјацима, рипидама и чирацима. Народ обилази око храма уз певање тропара Лазареве суботе. Овај празник је искључиво празник деце. За тај дан мајке свечано обуку своју децу, па чак и ону најмању, од неколико месеци, доносе, свечано обучену, цркви, купују им звончиће везане на тробојку и стављају око врата. Деца се радују, трче по порти и учествују у опходу око цркве. Младе врбове гранчице се односе кућама и стављају поред иконе и кандила. Са овим даном почињу велики Васкршњи празници.

ЛАЗАРИЦЕ -диван обичај у Сиринићкој жупи на српској Шар планини, дан на Лазареву суботу -Врбицу када девојчице обучене у народну ношњу обилазе село, улазе у сваки дом, певају лазаричке песме а народ их дарива. Са њима су и њихове мајке. Толико љубави, радости, лепоте и свега доброг на једном месту. Предивна дечица и народ села Драјковце на Шар планини општина Штрпце, КиМ., село које је гранично српско село према шиптарским селима. Слике приказују и само село као и обичај. Нека их Господ чува.
Лазарева субота, 23.4.2016.