Нови протести у Русији: Ко се и због чега буни?

У Москви и другим градовима Русије одржани су митинзи против корупције. Било је сукоба са специјалним одредима полиције, масовних хапшења и захтева да власти одговоре на оптужбе невладине организације „Фонд за борбу против корупције“ несистемског политичара Алексеја Наваљног везане за деловање премијера Руске Федерације.

Илустрација:  ReutersИлустрација: Reuters

Широм Русије су 26. марта одржане акције протеста против корупције. Највећа је била у центру Москве на Тверској улици. Према оценама МУП-а, на митингу је учествовало 7-8 хиљада људи, а сами организатори не наводе колико је по њиховој процени било присутних.

Како је Наваљни извео људе на улице?

Акција је представљена као одговор на реакцију власти, које су по мишљењу учесника протеста недовољно убедљиво демантовале тврдње невладине организације „Фонд за борбу против корупције“ и опозиционара Алексеја Наваљног везане за премијера Дмитрија Медведева и његову тобожњу тајну корумпционашку империју која вреди 1,2 милијарде долара. Те тврдње су објављене у виду филма, после чега је НВО „Фонд за борбу против корупције“ упутила захтев Истражном комитету да се покрене кривични поступак против Дмитрија Медведева и милијардера Алишера Усманова због узимања мита. Истражном комитету се такође обратио посланик Државне думе из Комунистичке партије Руске Федерације Валериј Рашкин са молбом да се провере оптужбе упућене Медведеву за корупцију.

Илустрација:  ReutersИлустрација: Reuters

Портпаролка Дмитрија Медведева Наталија Тимакова одбила је да коментарише садржај поменутог филма, окарактерисавши га као „предизборни гаф“, и изјавивши да је „бесмислено коментарисати пропагандистичке гафове човека из опозиције који је и сам осуђен“. Дмитриј Медведев лично није прокоментарисао тврдње поменуте невладине организације. Само је 10. марта блокирао приступ Наваљног свом налогу на Инстаграму. Портпарол председника Русије Дмитриј Песков је изјавио да Кремљ не придаје значаја тврдњама Наваљног. Секретар генералног савета „Јединствене Русије“ Сергеј Неверов је позвао новинаре да буду критични према тврдњама изнетим у филму и да се уздрже од тривијалног препричавања „псеудораскринкавања“. Неверов је такође претпоставио да Наваљном „гори под ногама“ чим се „латио тако прљаве работе“.

У филму који је објавила невладина организација „Фонд борбе против корупције“ нису наведене чињенице које недвосмислено потврђују да су елитне некретнине заиста власништво премијера Дмитрија Медведева. То је у програму прозападне радио-станице „Ехо Москве“ рекао Иља Шуманов, заменик генералног директора невладине организације „Transparency International-Россия“.

Алексеј Наваљни после масовних протеста осуђен на 15 дана затвора

Он је рекао да филм заслужује да се на њега обрати пажња, али је истакао да Медведев нема непосредне везе са поменутим активама, и да се са њима може довести у везу само преко личности премијеровог школског друга Иље Јелисејева, члана савета директора банке „Газпромбанк“, који је, како претпоставља невладина организација „Фонд за борбу против корупције“, само формално њихов власник.

„Пријатељска веза између Медведева и Јелисејева не говори обавезно у прилог томе да је Медведев прави власник имовине. Јелисејев је као заменик председника Гаспромбанке самостална личност и заиста може да буде власник имовине о којој се говори у филму“, рекао је он. Није искључено да Јелисејев може бити стварни власник некретнина јер је он на високој функцији у Гаспромбанци и учествује у различитим комерцијалним пројектима, подсетио је Иља Шуманов. Па ипак, он сматра да филм невладине организације „Фонд за борбу против корупције“ заслужује пажњу, јер корумпирани функционери користе сличне схеме да сакрију своју имовину. „Питање везано за регистрацију парцела и других некретнина на име невладиних организација је један од облика скривања правих власника. То није пракса само у Русији него и изван Руске Федерације“, нагласио је он у интервјуу за либералну опозициону радио-станицу „Ехо Москве“. 

Илустрација:  ReutersИлустрација: Reuters

Већина суботњих акција у Русији није била усаглашена са властима. То важи и за московски митинг. Према томе, било је потпуно очекивано масовно привођење учесника митинга. Било је и сукоба са полицијом. У Москви је приведено око 850 лица.

Откако је на интернету објављен филм под називом „Није он за вас Димон“(именом Димон се у жаргону од милоште зове Дмитриј) у друштвеним мрежама га је погледало 13 милиона људи. Неколико дана пре протестних митинга московска полиција је најавила да не преузима одговорност за све што се може догодити на неусаглашеној акцији, а четири сата пре почетка акције дуж улице су већ биле поређане „марице“ и аутобуси са припадницима специјалних јединица. Учесници митинга су глумили обичне шетаче и кретали се према Кремљу. Сами су говорили да не желе сукобе, позивајући да се „не праве нагли покрети“ и негативно су реаговали на поређење са „Мајданом“, мада су се ту и тамо могле чути пароле и узвици слични украјинским. Учесници су се и фотографисали тако да се у позадини виде припадници специјалних јединица полиције.

„Шта ми хоћемо?“

Поједини пролазници су излазили из метроа и придруживали се људима на митингу, сумњичаво посматрајући полицајце.

„Ако смо сви ми против корупције, зар су сви они за корупцију?“, са чуђењем се запита старија дама у капуту гледајући полицајце како будно мотре на ово окупљање.

Илустрација:  ReutersИлустрација: Reuters

На митингу није било лидера који су стандардна појава у акцијама опозиције и који обично воде гомилу. Није било ни мегафона, ни јасног плана. Нико није знао да ли треба да се креће у неку страну или да стоји, да ли да чека некога или да не чека…

Многи су гледали директна укључења са других места у Тверској улици. „Ево у Пушкиновој су ухватили момка, стајао је са плакатом ’Корупција убија’“ – гласно обавештава све око себе мушкарац са штапом за селфи и великим мобилним телефоном. Око њега се брзо окупи неколико присутних, сматрајући да је он ваљда најобавештенији. Други, нешто ратоборнији учесник, некако је дошао до закључка да полиција не може 500 људи да спакује у „марице“, „ту гомилу могу само да бију ако хоће да је зауставе“.

Илустрација:  ReutersИлустрација: Reuters

„А шта ми хоћемо? Хоћемо ли да се боримо или не?“, пита младић са интелигентним изразом лица.

„И ви и ја знамо једно: нема више разговора са влашћу. Ми тражимо промене, а не обећања. Прво због чега смо дошли овамо је оставка целе владе, а не само Медведева“.

Неко са друге стране викну да се треба определити да ли је „Крим наш, или није наш“, али је иницијатива проукрајинског либерала брзо сузбијена уз образложење да та питања треба оставити за касније, јер сада то није најважније.

У гомили је ћутке стајао мушкарац са старом мајком.

„Ми сви захтевамо да нам одговоре на филм који је направио Наваљни. Медији су ћутали, власт ћути, као да ничега тога није ни било [што није тачно – ипак се о тој теми у руским медијима доста говорило]. А то толико личи на истину. Зашто они ништа нису демантовали? Зашто нису тужили Наваљног за клевету, ако је то лаж?“, рече ми он и представи се као дипломирани еколог Олег. „Моји родитељи раде иако су у пензији јер им је пензија довољна само за храну. Власти нам предлажу да трпимо, али нека објасне због чега. Нека објасне бар нешто“.

Илустрација: ReutersИлустрација: Reuters

У том тренутку у гомили одјекну поклич „Крећемо!“ и људи кренуше поред полицајаца у правцу Кремља. Олег и његова мајка такође кренуше без размишљања.

Ради идеје

Близу Пушкинове улице, тј. близу Кремља, народа има више и већ је тешко кретати се тротоаром, а излазак на улицу су блокирали полицајци. Саобраћај је такође делимично паралисан. Возачи свирају демонстрантима. Небом патролира хеликоптер. Преко разгласа се људима предлаже да сиђу у метро и оду у парк Сокољники на периферију Москве да тамо држе митинг (градске власти су предложиле ту локацију, али су организатори одбили предлог). Нико, међутим, није обраћао пажњу на тај савет.

Илустрација:  ReutersИлустрација: Reuters

„Момци, ово је заседа!“, узвикну један младић. Међутим, није било никакве заседе, него су људи били збијени због гужве. На све су заједно са полицијом пазили волонтери, чији је задатак био да заводе ред. Тамо сазнадох да они имају инструкцију „у случају потребе“, али на питање у чему се она састоји не одговорише и предложише ми да одем одатле.

Илустрација: ReutersИлустрација: Reuters

У гомили је много средњошколаца и студената. Већина њих тврди да нису дошли због Наваљног него „за идеју“. Управо у том тренутку на телефон стиже вест да је Наваљни приведен. Демонстранти изгураше на улицу аутомобил испред аутобуса у коме је био опозиционар са намером да спрече његово привођење, али је ОМОН (специјална јединица полиције) применио палице. И та вест се брзо прошири.

Привођење Алексеја Наваљног. Илустрација: ReutersПривођење Алексеја Наваљног. Илустрација: Reuters

„Дошао сам овамо да добијем било какав одговор јер они уопше никако не реагују! Поштено говорећи, то много иритира људе. Ми плаћамо порез и за тај порез власти живе изазивачки, благо речено“, прича Константин, студент универзитета „Висока школа економије“.

Илустрација:  ReutersИлустрација: Reuters

Два студента поред мене опсоваше и почеше да снимају како на супротној страни улице ОМОН односи некога у „марицу“ држећи га за руке и ноге.

„А због чега сте ви овде?“

„Као и сви остали – хоћемо да добијемо одговор. То је наша прва реакција. Дошли смо из друштвених мрежа. Ако не добијемо одговор доћи ћемо опет“.

Илустрација: ReutersИлустрација: Reuters

„А ако добијете одговор, али не будете њиме задовољни?“, упитах.

„Засада не знамо… Нисмо још увек о томе размишљали. Али баш је екстра што сви ови људи нису остали код куће. Овде одавно ничег сличног није било“.

Како оцењујете протестну акцију?

Константин Калачов, руководилац „Политичке експертске групе“:

Било је сасвим успешно и у овом случају није ствар у броју учесника. Ми добро знамо да су сви људи који су дошли на недозвољени митинг доста рескирали. Ми видимо да протестни покрет постаје све млађи. То је непријатан сигнал властима. Омладина се не осећа нелагодно и Наваљни је то успешно искористио. То је добар разлог да се о свему размисли. Потпуно је очигледно да је Дмитриј Медведев био само повод. Ова генерација памти само стабилност и Путина, тако да не осећа вредност те стабилности, за разлику од старијих.

Сергеј Марков, генерални директор Института за политичка истраживања:

Реч је о десетини градова и неколико десетина хиљада људи у њима. Можемо говорити о томе да је Наваљни потврдио статус лидера антисистемске прозападне опозиције у Русији. Дошло је до наглог заокрета у правцу омладине, што нема изборни, него улични значај. За нас гласају пензионери, а на улицама се бије омладина. Формира се мрежа младих људи који су спремни за уличне сукобе. Сада је тешко говорити о последицама. Може доћи до већег заоштравања, али и до либерализације, јер је акција у центру Москве забрањена из недовољно оправданих разлога [митинг ствара нелагодност житељима Москве], демонстранти су вештачки потискивани на крај града, и то је била својеврсна провокација.

Дмитриј Гололобов, гостујући професор Вестминстерског универзитета у Лондону:

У друштвеним мрежама многи критикују Алексеја Наваљног, говоре да је он нитков и да нема никакав план. Међутим Наваљни ради велику и праву ствар и храбро носи свој крст и свој трнов венац. То је крст који обезбеђује стабилност нашег система. Наваљни је за државу као вирус за компјутерски систем – он проверава њену отпорност. Ради тога администрација руског председника и држи Наваљног са свим његовим „условним“ казнама. Алексеј је као ослабљени узорак колере или богиња. Он показује где у систему постоје слаба места и где се може појавити квар. Сам по себи он није кадар да заузме власт у Русији, али зато лако може да покаже слабости које власт има у овом тренутку (као што је, на пример, „рад са омладином“). Према томе Алексеја Анатолијевича треба волети и поштовати јер је тежак његов посао и његов крст. Много има хулитеља. Ево видећете да ће у скоријој будућности он обавезно добити титулу Хероја рада.

Дмитриј Песков, портпарол председника РФ:

Добили смо информацију да је млолетним учесницима акције у Москви у случају њиховог привођења од стране органа реда обећана новчана награда. Ако органи реда буду сматрали да је потребно, вероватно ће неки докази бити предочени јавности. Власт поштује право грађана да износе своје грађанске ставове, али само у оквирима који су предвиђени законом. Ми, међутим, не можемо исто толико поштовати и оне који свесно обманују људе.

*

Срби на окуп копирање и републикацију овог садржаја објављују са  писменим одобрење редакције Руска реч @  Нови протести у Русији: Ко се и због чега буни?