ЧЕШКА: Удружењe грађана Přátelé Srbů na Kosovu a Metochii организују дан сећања на жртве НАТО агресије на СРЈ 1999.године

Позив на дан сећања, обележавања 18. годишњице бомбардовања НАТО агресије на Југославију

Пријатељи Срба на Косову и Метохији из Чешке, и ове године традиционално обележавају дан сећања на жртве бомбардовања НАТО агресије на СРЈугославију у пролеће 1999.

Наиме, сваке године се одржава протест овог удружења и њихових пријатеља, у фебруару на дан признавања такозваног „независног Косова“ од стране владе Чешке, под називом „Uloupené Kosovo (Отето Косово)“, по називу филма који је снимио познати редитељ и председник овог удружења Вацлав Дворжак.
Како су то организовали пријатељи Срба и Србије, редитељ Вацлав Дворжак (Václav Dvořák), парламентарац у Скупштини Чешке Јарослав Фолдина (Foldyna Jaroslav), новинар Радим Паненка (Radim Panenka), са својим пријатељима ове године погледајте у овом тексту: ЧЕШКА: Удружењe грађана Přátelé Srbů na Kosovu a Metochii одржали протест „Отето Косово“ и поручили – „КОСОВО ЈЕ СРБСКО“ (фото)! .

И окупљање испред амбасаде Србије на дан АГРЕСИЈЕ НАТО – бомбардовања Србије и Црне Горе 1999. постало је традиционално. Овде можете видети како је то изгледало прошле године:ЧЕШКА – DĚKUJEME Brace CESI: Обележено 17. година НАТО агресије на Југославију 1999. године и комеморација жртвама (фото) .

Сећање традиционално почиње православним парастосом за мртве, 24. марта 2017. у 20 часова, када су пале прве бомбе НАТО агресора на Србију и Црну Гору.

Место окупљања је у Прагу, улица Мостецка број 15, испред амбасаде Републике Србије. (Praha, Mostecká ulice 15 na Malé Straně, před budovou velvyslanectví Republiky Srbsko)

Испред Удружења јавни позив за скуп је послао председник, познати редитељ и велики пријатељ Срба – Вацлав Дворжак.
Позив је објављен и на њиховој интернет страници kosovoonline.cz, као и на њиховој ФБ страници Přátelé Srbů na Kosovu – Пријатељи Срба на Косову.

***

ПОВЕЗАНО:

*ЧЕШКА: Удружења грађана Přátelé Srbů na Kosovu a Metochii одржали протест „Отето Косово“ и поручили – „КОСОВО ЈЕ СРБСКО“ (фото)!

*ЧЕШКА – DĚKUJEME Brace CESI: Обележено 17. година НАТО агресије на Југославију 1999. године и комеморација жртвама (фото)

——–

Izvor: 20.3.2017. ,СРБски ФБРепортер, Биљана Диковић