СРПСКИ ПОСЛАНИЦИ: Срећни смо што се налазимо на руском Криму ➥ НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Украјина увела санкције српским посланицима који су посетили Крим

СРПСКИ ПОСЛАНИЦИ: Срећни смо што се налазимо на руском Криму

Европски парламентарци и други страни политичари који су стигли у посету Криму не боје се најављених санкција Кијева, такву реакцију су и очекивали, а у Украјину, како кажу, нису ни планирали да путују.

У тродневну посету Криму у недељу је стигла делегација у којој се налазе посланици Европског парламента, као и политичари из земаља Европске уније, Србије, Киргизије, Бразила… Они ће учествовати на међународној конференцији „Стогодишњица револуције у Русији и савремени социјализам“ коју организује партија Праведна Русија. У састав делегације било је првобитно уврштено и неколико парламентараца из Украјине, Летоније и Литваније, међутим они се на крају на Криму нису појавили.Секретар Савета за националну безбедност и одбрану (СНБО) Украјине Александар Турчинов изјавио је да ће против политичара из европских и других земаља, уколико се буде потврдило да су посетили „анектирани Крим“, бити уведене санкције и покренут кривични поступак.

Посланик чешког парламента из партије Слобода и директна демократија Јарослав Голик рекао је за агенцију Тасс да је „таква реакција Кијева била очекивана“. „Спреман сам да будем персона нон грата у Украјини, ишчекујем“, изјавио је он са смешком.

Голик истиче да је стигао да поразговара са грађанима на улицама Јалте. Људе је питао како се осећају после референдума из 2014. године и добијао исти одговор да је „далеко боље и да су срећнији“.

Српски посланик Милован Бојић (СРС) каже да га санкције не плаше. „Већ сам упознат са санкцијама. Поносим се тиме, не бојим се, а у Кијев нисам ни планирао да путујем“, рекао је Бојић. „Велико нам је задовољство што се налазимо на руском Криму и овде у Симферопољу, где смо срдачно поразговарали са мештанима“, додао је он.

Krim tri godine posle

▶ Три године након повратка: Крим – директно и непристрасно

Члан британске Партије независности Уједињеног краљевства Најџел Сусман верује да најављене санкције Кијева показују праву суштину Украјине.

„А како бих другачије могао да знам шта се заправо догађа на Криму, када не бих био овде“, запитао се Најџел Сусман, преноси агенција Тасс.

Крим су иначе у више наврата посећивали страни парламентарци, а међу њима је била и делегација посланика и сенатора из Француске на челу са послаником Националне скупштине Француске Тјеријем Маријанијем.

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Украјина увела санкције српским посланицима који су посетили Крим

Посланицима из Србије и Чешке који су стигли у посету Криму забрањен је улазак у Украјину на пет година.

Служба безбедности Украјине донела је одлуку да донесе санкције против четворице европских посланика који су 19. марта стигли у тродневну посету Криму. То је саопштила прес-секретар Службе безбедности Украјине Јелена Гитљанска.

Због Крима и недостатка логике Кијева људи ће престати да долазе у Украјину

„На територији Крима незаконито се налазе три држављанина Србије и један држављанин Чешке. Савет безбедности Украјине је донео одлуку да им забрани улазак у Украјину на пет година“, наводи се у саопштењу на Фејсбуку, преноси ТАСС. На Криму се сада налазе српски посланици (СРС) Милован Бојић, Дубравко Бојић и Александар Шешељ.

Посланици парламената низа европских земаља (Велике Британије, Чешке, Србије), као и Киргистана и Бразила у недељу су стигли на Крим, а у понедељак имају састанке са властима  и друштвеним представницима републике. Посету је организовала партија „Справедливая Россия“.

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Александра Турчинов је 19. марта изјавио да ће Савет безбедности Украјине припремити списак политичара из европских и других земаља како би се против њих увеле санкције због посете Криму. Према речима Турчинова, „у случају да се потврди чињеница да су посетили Крим против њих ће бити покренути кривични поступци према важећим законима“. Европски посланици који су посетили Крим су изјавили да нису забринути због могућих санкција од стране Кијева и да не планирају да посете Украјину.

*

Срби на окуп копирање и републикацију овог садржаја објављују са  писменим одобрење редакције Руска речСрпски посланици: Срећни смо што се налазимо на руском Криму & Украјина увела санкције српским посланицима који су посетили Крим