Тачи не одустаје од формирања косовске војске

Image result for hasim taciПРИШТИНА – „Председник“ Косова Хашим Тачи тврди да ће Косово добити своју војску уз партнерство са међународним фактором и да међународни фактор није против трансформације Косовских безбедносних снага у војску.

„Странци нису против трансформације Косовских безбедносних (КБС) у Оружане снаге Косова, него само има разлике око тога да ли то треба да се уради преко амандмана на Устав или закона. И странци и ја се слажемо да се то обави преко уставних амандмана. Треба више да се ради са Србима да се врате у косовску скупштину да би и они гласали, али ако се они не врате, наравно, онда ће се ићи преко закона. Наглашавам још једном, имаћемо и војску, и партнерство са међународним фактором”, рекао је Тачи.

„Ми ћемо радити до последње секунде са Српском листом и свим међународним партнерима да се дође до уставних промена, али ако ће Србија стварно спречити и претити косовским Србима да не учествују у раду Скупштине, онда ћемо ми ићи даље са варијантом Б”, рекао је Тачи у емисији „Слободно српски”.

Он није могао да прецизно одговори када ће се догодити трансформација КБС у Оружане снаге Косова, али је рекао да формирање војске Косова неће значити и одлазак мисије КФОР-са Косова.

„Ни под којом околношћу! Улога и мандат КФОР-а је одређена Резолуцијом 1244, одређена је и Свеобухватним предлогом председника Ахтисарија од 2007. године. Улога КФОР-а је незаменљива”, рекао је Тачи.

Тачи је такође позвао представнике Српске листе да се врате у институције и учествују у формирању Заједнице – Асоцијације српских општина, јер се како је казао, она не може формирати бојкотом институција.

Према његовим речима, „асоцијација српских општина је могла да почне да се формира већ пре четири – пет месеци”, али да је косовска влада „ талац бојкота посланика и српских министара”.

„Они су званично део Косова, они примају плате од Владе Косова, а не учествују у доношењу одлука. Мислим да то није фер, није коректно”, сматра Тачи.

Коментаришући случај Рамуша Харадинаја који је у Француској ухапшен на основу српске потернице за ратне злочине, Тачи очекује да на коначну одлуку суда неће бити политичког утицаја, те да ће његов бивши саборац бити пуштен на слободу.

Председник Косова је казао да осећа и личну одговорност што за време његовог мандата док је био председник Владе нису откривене убице убијених Срба након 1999. године и нагласио да ће они кад тад бити процесуирани.

„Они појединци који су починили злочине над децом у Гораждевцу, они појединци који су починили злочине или можемо слободно рећи један масакр у Старом Грацку код Липљана, треба да изађу пред лице правде, и без икакве разлике, у овом погледу ћемо бити бескомпромисни. Сви имамо одговорност да радимо до задњих момената нашег живота на расветљавању истине. Правда може да касни, али побеђује, пре или касније”, рекао је Тачи.

Председник Косова рекао је и да подржава иницијативу новинарских Удружења на Косову и ОЕБС-а да се формира Комисија која би се бавила случајевима убијених и несталих новинара на Косову.

Говорећи о могућности одржавања председничких избора на Косову председник Косова је казао да одлука о томе још увек није донета, али да ће се поштовати воља Срба да гласају, као и закони Косова.

„Ми ћемо се одговорно понашати у том погледу. Разумемо вољу грађана за двојно држављанство. У исто време ћемо поштовати Устав и наше законе. Поштујемо и вољу грађана Косова српске националности, али ћемо донети одлуке у право време и у складу са околностима”.

Тачи је казао и да нема свог фаворита међу кандидатима за председника Србије, рекавши да то зависи од воље грађана Србије.

 

 

Извор: Фонд стратешке културе