НАЦИЗАМ НА УЛИЦАМА РИГЕ. А ЕВРОПА ЋУТИ (ФОТО)

Нацизам несметано маршира улицама, а Европа ћути. Сваке године симпатизери и ветерани летонске легије која се у оквиру злогласне нацистичке формације Вафен СС борила против совјетске војске у Другом светском рату марширају центром летонске престонице у знак сећања на припаднике те јединице који су у том рату изгубили живот.

Славећи оне који су у име борбе против комунизма чинили језиве злочине над Русима и Јеврејима, у Риги несметано маршира нацизам.

Градска управа  је одобрила овај марш упркос великом броју међународних антифашистичких организација, као и влада широм света, које оштро критикују ову глорификацију нацизма.

Како је то могуће у савременој ЕУ. Да  се нацизам  глорификује и идеализује?

Стиче се утисак да су бивше чланице Совјетског савеза, поставши чланице Еу охрабриле да јавно исказују мржњу према Русима и жељу да се врате мрачним временима из 1941.

Свакако то не би било могуће да та мржња није генетски у људима који су на власти у тим земљама.

Како је могуће да се меморијални комплекс жртава фашизма Литванија  претвори у комплекс посвећен жртвама комунизма. Да се историја прекраја и брише?

Нажалост, и ми Срби смо жртве потирања историје, где наши суседи Хрвати пишу неку нову историју покушавајући да сперу крваву мрљу са руку својих предака. Крваву мрљу која се, ма колико се они трудили, никада неће спрати.

Наша је дужност да памтимо. Да нам у подсвести буду урезане речи «Ако ја ово заборавим нека Небо заборави мене“,  исписане на споменику «Галицки  венац» посвећеном малишанима које су следбеници и послушници нацистичке  идеологије зверски убили,

А Европа  затвара очи и ћути.

Лола Ђорђевић

*

Извор:   SRB.News Front