Руска православна црква против иницијативе да се Лењиново тијело уклони са Црвеног трга

Лењинов маузолеј на московском Црвеном тргу

Руска православна црква је – за многе, неочекивано – саопштила да није за прихватање иницијатива да се Лењиново тијело уклони из маузолеја на московском Црвеном тргу и „преда земљи“.

Тачније: да из политичких разлога није за то у садашњем тренутку.

Први замјеник предсједника одјељења Синода РПЦ за односе са друштвом и медијима – Александар Шћипков – изјавио је да су такве иницијативе и идеје преурањене због кампања које се воде у „сусједним државама, бившим совјетским републикама“ а имају за циљ „декомунизацију“.

Нагласио је да „присуство Лењина на Црвеном тргу нема ништа заједничко са хришћанским традицијама“, али и упозорио да уклањање тијела вође бољшевика из њега не треба актуелизовати све док не престану кампање усмјерене на „декомунизацију и десовјетизацију на постсовјетском простору“.

Шћипко није формално изговорио да су те кампање изразито русофобске и окренуте против интереса Русије и руског становништва државама насталим после распада СССР, али је несумњиво управо то имао на уму.

Зато је и указао: да поводом иницијатива да се Лењиново тијело „преда земљи“ треба „полазити од политичких, а не религиозних разлога и резона“.

Шћипко је истовремено – у име врха РПЦ – предложио да се у самој Русији уведе „привремени мораторијум на рат против било којих политичких симбола“.

Руска загранична православна црква, која је у канонском јединству са Руском православном црквом, предложила је ових дана да се Лењиново тијело уклони са Црвеног трга и „преда земљи“.

Према анкетама, за то је и већина становника Руске Федерације.

 

 

Извор: Принцип