Руски медији: Амерички план за Македонију је „држите Србију мирном, а Русију далеко“

Македонија је земља у којој одлучност Вашингтона да остане доминантна сила на Балкану почиње да излази на површину, док страх од „Велике Албаније“ расте, сматра Маркус Пападопулос, уредник листа „Politics First“ који излази двапут месечно и бави се темема рада британског парламента.

У коментару за сајт РТ Пападопулос наводи да је САД имала значајну улогу у распаду СФРЈ, као и да је распад Југославије био преседан постављен за будуће америчке интервенције у Авганистану, Ираку, Либији и Сирији. Додаје да су Хрватска, Босна и Косово били платформа за концепт хуманитарних интервенција Запада, за које наводи да су само представљале повод за очување и унапређење америчке глобалне хегемоније. Према његовом мишљењу, САД и данас има јасно изражене интересе на Балкану.

Колонизација Балкана

„За Вашингтон, помагање да се разбије Југославија није само помогло да се створе државице партнери Америке, већ и да у најбољем случају држи Русију ван Балкана или у најгорем да ограничи њен утицај на регион (традиционално Русија има блиске везе у региону базиране на славизму и православној вери). Америчко присуство на Балкану омогућиће креаторима америчке политике да прошире свој утицај и ван региона, попут војне базе Бондстил на Косову,“пише Пападопулос и подсећа да је Бондстил једна од највећих америчких прекоокеанских база која може да прими 7.000 војника.

Даље се у тексту наводи да су „Косово, Хрватска и Босна амерички савезници, али да процес колонизације Балкана и даље није завршен“.

„На путу потпуне доминације САД у региону стоје Русија и Србија. Кроз своју историју, Србија је одолевала окупаторима, од Отоманског царства, преко аустро-угарског царства, до немачке империје и Трећег рајха. Међутим, од пада Слободана Милошевића 2000. године, САД је почела да колонизује Србију. Данас, у кључним српским иниституцијама постоје НАТО војне канцеларије, од Министраства одбране до Министарства спољих послова, преко судства до цивилне службе. То је и највеће понижење за Србе, с обзиром на то да представници НАТО-а седе у истој згради коју су делимично уништили у бомбардовању 1999. године,“ наводи Пападопулос, иначе доктор наука за руску историју и специјалиста за бивши Совјетски савез и Југославију.

Аутор наводи да је Америка охрабривала и признала једностано проглашење независности Косова, као и да је подстицала и надгледала, како он каже „непоштен“ референдум о независности у Црној Гори 2006. године, да би „ослабила Србију и осигурала да се не одупре диктату Вашингтона“.

„Као последица те две радње, Београд је изгубио контролу над Косовом и Црном Гором, што је довело до смањења Србије у величини и ауторитету. Међутим, упркос све јачем продирању Вашингтона у Србију, све више и више обичних Срба постају свесни изузетно штетних ефеката америчког утицаја у њиховој земљи због чега је антизападно расположење у Србији сада широко распрострањено,“ сматра Пападопулос.

bombardovanje Руски медији: Амерички план за Македонију је држите Србију мирном, а Русију далеко

„Велика Албанија настаје под окрљем САД, Србија да се пази“

Пападопулос каже да Вашингтон гаји блиске односе са Албанцима на Балкану од када је „Америка бомбрадовала Србију као подршку Ослободилачкој војсци Косова“ за коју наводи да је реч о „етничкој албанској терористичкој организацији са јаким везама са организованим криминалом“. Управо подршком Албанаца, за које пише да су једни од најватренијих присталица САД на свету, Пападопулос објашњава америчку надмоћ у региону.

„Под америчким покровитељством, почели су да се обликују темељи стварања Велике Албаније. Области које спадају под Велику Албанију укључују Косово, делове Македоније, као што је Тетово, Прешевску долину у Србији, као и делове Црне Горе,“ наводи аутор, уз напомену да је Македонија 26 година независна, али и даље веома слаба и да су управо Албанци четвртина становника те земље.

„Док Вашингтон игра на албанску карту у Македонији, земља би могла да нестане или да се значајно смањи, чиме се ограничава било какво будуће руско присуство тамо. Делови Македоније у којима доминирају Албанци могли би да се уједине у једну целину и понове оно што је Косово урадило: постану де факто независни и једног дана једнострано прогласе независност. То би, такође, могло да послужи као упозорење Србији. Наиме, ако Срби наставе са својим садашњим антизападним осећањима, онда би Велика Албанија могла да се прошири на Србију, док би Американаци подстицали и наоружавали сепаратисте у Прешевској долини што би могло додатно да смањи величину земље,“ сматра аутор.

Evropa Kosmet Руски медији: Амерички план за Македонију је држите Србију мирном, а Русију далеко

„Трамп неће мењати политику на Балкану“

Иако је дошло до промена на челу САД, Пападопулос не верује да ће Вашингтон направити значајан заокрет када је у питању америчка политика на Балкану, посебно не према Албанцима. Цитирајући део честитке коју је Трамп упутио Хашиму Тачију 17. фебруара, на дан једнострано проглашене независности, аутор наглашава да је нови амерички председник пружио пуну подршку Косову.

„Господин Трамп се неће одрећи америчког утицаја на Балкану, јер ће настављена америчка доминација у региону помоћи да председник САД оствари циљ и осигура америчку глобалну надмоћ, као и испуни своје обећање да ће повећати већ надуван буџет за војску и да учини амерички нуклеарни арсенал највец́им на свету.

Македонија је земља у којој одлучност Вашингтона да остане доминантна сила на Балкану почиње да излази на површину. Америчко-албански савез је смртоносан за безбедност и стабилност тог историјски нестабилног региона. Ипак, за Американце и Албанаце то је добитна комбинација. Уз помоћ Албанаца, САД ће остати водећа сила на Балкану, а уз помоћ Американаца, албански циљ остваривања Велике Албаније направиће још један корак напред,“ пише аутор који, иначе, сматра да је Трамп уплетен у криминал на сличан начин као и Хашим Тачи.

Извор: ИН4С