Иванов обавестио ЕУ и НАТО: АлбанијФедерика Могерини и Ђорђе Иванова и Косово се флагрантно мешају у унутрашње ствари Македоније

МАКЕДОНСКИ ПРЕДСЕДНИК ЗАТРАЖИО ДА ЈАВНО ОСУДЕ И ОДБАЦЕ „ТИРАНСКУ ДЕКЛАРАЦИЈУ”

Федерика Могерини и Ђорђе Иванов

  • Ђорђе Иванов упутио писмо члановима Европског савета, председнику тог савета Доналду Туску, генералном секретару NATO Јенсу Столтенбергу, председнику САД Доналду Трампу и председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану
  • Платформа из Тиране, оценио је Иванов, у супротности је са Охридским договором, дискриминаторска је према другим етничким заједницама, додатно дестабилизује унутрашњо-политичку ситуацију у Македонији и повећава међуетничке тензије
  • „Начином на који је донесена и изјавама из Албаније и са Косова врши се дестабилизација Западног Балкана”
  • Иванов поновио да неће дати мандат за формирање лидеру опозиционог СДСМ Зорану Заеву, иако има парламентарну већину, јер „не даје мандат оном ко преговара о платформама других држава”

        МАКЕДОНСКИ председник Ђорђе Иванов затражио је данас од ЕУ, NATO и стратешких партнера САД и Турске да осуде и одбаце декларацију парламентарних странака Албанаца у Македонији коју је назвао Тиранска платформа и поновио да лидеру СДСМ Зорану Заеву неће поверити мандат за састав владе.

        У писму које је објављено на сајту председника Македоније, Иванов је навео да је одбацивање тог документа три албанске парламентарне партије једини начин за излазак Македоније из безизлазне ситуације у којој се налази.

        „Тражим да се заложите да ова штетна платформа буде јавно одбачена од ЕУ и NATO. Очекујем да осудите флагрантно мешање у унутрашње ствари Републике Македоније од два суседа – аспираната за чланство у Унији“, написао је Иванов.

        У тој декларацији, како су раније објавиле албанске странке, тражи се убрзавање евроатлантских интеграција, шира званична употреба албанског језика, буџетска једнакост општина, продужавање мандата Специјалног тужилаштва за прислушкиване разговоре (које истражује оптужбе за криминал врха власти у време коалиције коју је предводио ВМРО ДПМНЕ).

        Платформа из Тиране, оценио је Иванов, у супротности је са Охридским договором, дискриминаторска је према другим етничким заједницама, додатно дестабилизује унутрашњу-политичку ситуацију у Македонији и повећава међуетничке тензије.

        „Начином на који је донесена и изјавама из Албаније и са Косова врши се дестабилизација Западног Балкана“, навео је председник Македоније.

        Иванов је поновио да неће дати мандат за формирање лидеру опозиционог СДСМ Зорану Заеву, иако има парламентарну већину, јер „не даје мандат оном ко преговара о платформама других држава“.

        Македонски председник је рекао да очекује да међународна заједница пошаље снажну поруку до овог геополитички рањивог региона о неповредивости граница на Балкану и да реафирмише европску и евроатлантску перспективу региона.

        Иванов је писмо упутио члановима Европског савета, председнику тог савета Доналду Туску, генералном секретару NATO Јенсу Столтенбергу, председнику САД Доналду Трампу и председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану.

*

Извор: Факти