Манастир Преподобног Симеона Мироточивог у Дежеви свечано прославио своју храмовну славу

IMG_0811-1Стефан Немања, у монаштву назван Симеон, био је отац Светог Саве и утемељивач српске државе, зачетник благородне лозе Немањића, борац за чистоту Праве Вере и искоренитељ јереси у својој земљи. Праведним владањем за време световног живота и богоугодним монашким подвигом, а свагда ревнујући за Праву Веру, удостојио се да буде прибројан лику преподобних. Манастир епархије у егзилу у Дежеви код Новог Пазара је посвећен управо овом светилнику рода српског. Своју храмовну славу, која је ове године пала у Недељу сиропусну (13/26. фебруара), манастир је свечано прославио Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај. Владици Николају су на Литургији саслуживали: настојатељ манастира – протосинђел Висарион (Шуловић), јеромонах Јован (Узелац) и јеромонах Јаков (Купрешак). Овом свештеном сабрању присуствовало је монаштво епархије и око 200 светосаваца из разних крајева наше отаџбине.

Након Литургије владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Преподобног Симеона Мироточивог принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Славомир Јаковљевић, Нина Стојановић и Миланка Марковић из Новог Пазара. За следећу годину пријавили су се: Богослав, Дејан и Дарко Томовић из Новог Пазара.

Потом се владика Николај обратио присутнима архипастирском беседом у којој је истакао да су српску државу основали свети људи на челу са светим Симеоном и светим Савом и да су они Србима оставили Православну Веру као највеће богатство. При томе је владика поучио своју паству да живи достојно својих предака и свог хришћанског звања: „Живимо у светој земљи у којој је много мученичке крви проливено. Изнова и изнова да се кајемо, да у потпуности спознамо сву ругобу греха, јер смо као православни хришћани позвани на светост“ – нагласио је владика. На крају своје беседе Владика Николај је честитао славу братству манастира на челу са оцем Висарионом а присутнима пожелео срећан и благословен почетак Великог  поста.

Уследила је славска трпеза љубави за све присутне.

 

Инфо служба