Европски парламент 17 пута за три године одбио да уврсти у дневни ред расправу о злочину у Одеси

Илустрација

Посланица Европског парламента из “зелене” фракције “European Free Alliance” Татјана Жданок је током округлог стола у Бриселу рекла да је 17 пута у дневни ред Европског парламента покушавала да укључи расправу о истрази о догађајима у Кијеву и Одеси у 2014. години.

Рекла је како три године касније још увијек нема резултата независне истраге о догађајима у Украјини у 2014.

“Сви наши напори да укључимо захтјеве за истрагу резолуцијом Европског парламента су били неуспјешни”, рекла је Татјана Жданок.

Жданок је рекла како догађаји на “Мајдану” нису били у интересу бившег украјинског предсједника Виктора Јануковича и његове владе. Истакла је да, ако не постоје службени резултати истраге, не може бити ни суђења.

Са своје стране, чешки политичар и посланик Европског парламента Јиру Машталка истакао је да “неко заиста не жели да прича о томе, а још мање да пронађе кривце и и казни их”.

У дијелу Европске уније ови злочини нису добили заслужену пажњу”, изјавио је Јири Машталка.

Шеф мисије ОЕБС-а у Украјини, Алеxандар Хуг, потврдио је да истрага о догађајима на “Мајдану” напредује споро. Рекао је и да је истрага о стравичном злочину у Одеси у “припремној фази”.

Према украјинском политичару, бившем министру унутрашњих послова Украјине Василу Цушку, чак и да украјинске власти желе да истраже злочине у Кијеву и Одеси, “оне то не могу учинити”.

Међу главним разлозима неактивности власти нису само политичка деградација и парализа правосудног система Украјине, него и чињеница да је у земљи “повријеђен главни принцип извјесности кажњавања”.

Васил Цушко је навео да је највећа шанса за решавање криминала – спровести истрагу без одлагања. Цушко је предложио да истрагу криминала у Кијеву и Одеси “може спровести само независна међународна мисија или истражитељи какви су радили истраге у бившој Југославији”.

Иницијатори округлог стола у Бриселу на тему “Три године након трагичних догађаја у Кијеву и Одеси – Гдје су резултати истраге?” били су летонска политичарка Татјана Жданок и чешки политичар, посланик Европског парламента од 2004. из редова Комунистичке партије Боемије и Моравске, Јири Машталка.

У расправи су учествовали белгијски новинар, водитељ независног магазина “Investig Action” Мичел Колон, директор невладине организације “Human Rights Without Frontiers“, украјински новинар и блогер и бивши политички затвореник Руслан Коцаба, бивши министар унутрашњих послова Украјине Васил Цушко, адвокат који на суду заступа интересе родбине убијених 2. маја 2014. у Одеси, Андрија Каркишенко и Евгениј Милев, који је тог дана у Дому синдиката изгубио брата Ивана Милева.

Подсјетимо да су у Одеси припадници Десног сектора, уз помоћ припадника полиције и тајних служби Украјине, организовали паљење Дома синдиката у којем су се били сакрили активисти који су у оближњем парку прикупљали потписе за референдум о федерализацији Украјине и давање службеног статуса руском језику. Присталице федерализације су се пред бијесном руљом сакрили у оближњи Дом синдиката, али је зграда запаљена. Многи су умрли од ватре или гушења димом, а неки су ликвидирани од стране припадника Десног сектора док су покушавали да напусте запаљењу зграду.

У овом злочину је убијено 48 људи, а више од 200 их је рањено.

*

Извор: Принцип