Буди свети у своме живљењу!

Узишао сам на врх најлепше Србске планине – Шарпланине, на Светом Косову, да и телесно будем ближи Богу и клечећи пред Њим узнесем молитве Богу за све Србе, да наступајући Велики пост са вером извршимо, и да са радошћу дочекамо Христово Васкрсење и победу над нашим највећим непријатељима у поднебесију и коначну победу над нашим видљивим непријатељима и окупаторима.

Јер, ми Срби, још бијемо Бој на Косову, до коначне победе.

 Šar Planina - o.Kirilo

Велики пост почињемо са даном оснивача Србске државе, Симеоном Мироточивим, који нас позива речима:

ПРИДИТЕ ЧАДА ПОСЛУШАЈТЕ МЕНЕ.

И ја ваш духовник, пастир и слуга позивам вас:

БУДИТЕ СВЕТИ У СВОМЕ ЖИВОТУ!

Свети апостол Петар, нас Хришћане, је позвао речима: По свецу који вас је позвао будите свети у свему живљењу(1 Пет. 1,15).  Јер је  написано у Писму: Будите свети јер сам ја свет(1 Пет. 1,16). Још је написано: Будите, дакле, савршени као што је савршен Oтац ваш небески (Мт. 5,48).

Светост је врлина која обухвата све остале врлине. Зато је свети човек украшен свим врлинама. Светитељ је савршен човек, онакав какав је био Адам у Рају, или још боље речено онакав какав је био Нови Адам – Господ Исус Христос. Он је први прави Светац. Он је сејач светости на земљи и однеговатељ светитеља. Он нас је позвао у достојанство светитеља. Он нам је показао пример правог светитеља као што је Он праобраз човека. Прави човек значи светитељ. Реч човек значи светитељ. Сви људи су позвани да буду светитељи. Господ Исус Христос нам је показао шта значи бити човек или шта значи бити светитељ – човек који има све врлине. Апостол Христов, Петар, заповеда нам:Буди свети у своме живљењу!

Светитељ је човек свет, целим својим животом, који има све врлине. У сваком делу свога живота он је свет  и зато се убраја у свете људе по прототипу светитеља и праобразу Човека, Господа Исуса Христа. То није тешко остварити, јер сваки човек може то да постигне ако жели.

Апостол Петар који нас је позвао да будемо свети, по Ономе који нас је позвао, каже: Јер каква је похвала, ако грешите па кажњавани подносите казну? Него, ако добро чините па подносите страдања, то је угодно пред Богом. Јер сте на то позвани, јер и Христос пострада за вас, остављајући вам пример да идете Његовим стопама. Он греха не учини, нити се нађе превара у устима  Његовим. Он вређан, не узврати увредом; страдајући није претио никоме, него је препустио Ономе – Богу, који праведно суди. Он грехе наше понесе сам на себи(1.Пет.2,20-24).

Апостол Јаков каже: Побожност је чиста и непорочна пред Богом и Оцем (Јак. 1,27). Тако вера ако нема дела мртва је сама по себи (Јак. 2,17). Јер сви много грешимо. Ако неко у речи не греши тај је савршен човек, моћан је зауздати све тело (Јак. 3,2).

Апостол Јован каже: Ако у светлости живимо као што је Он – Исус сам у светлости, имамо заједницу једни са другима, и крв Исуса Христа, Сина Његова очишћава нас од свакога греха. Ако речемо да греха немамо, себе варамо, и истине нема у нама. Ако исповедамо грехе своје, веран  је и праведан да нам опрости грехе и очисти нас од сваке неправде. Ако речемо да нисмо сагрешили, правимо Га лажом и реч Његова није у нама (1.Јн.1.6-10) .

Ми људи, Хришћани, позвани смо у овај живот на земљи да живимо светим животом, у Светим Врлинама и Светим Тајнама, у Цркви Христовој. Позвани смо и од светих апостола, на које је сишао Дух Свети и створена Црква Христова. Пример нам је дао Господ Исус Христос и његови свети апостоли и сви светитељи. Прави истинити живот на земљи јесте живот у Христу, у Цркви Његовој, у Светим Врлинама и Светим Тајнама. Тако ћемо бити свети у свому живљењу. Бог нам је у овом животу дао слободну вољу  да се слободно определимо, за живот или смрт. Прави истински живот у сједињењу са истинитим Богом, Исусом Христом, у Цркви Његовој, по Јеванђељу Његовом. Од нас људи, Хришћана, очекује се да се по својој вољи определимо за прави живот са Господом Исусом Христом или за тежак живот у неверију, невољама, мукама и страдањима, гресима од којих долази смрт.

Да би смо остварили прави живот и заједницу са Богом потребно је да живимо по заповестима Божијим, по Јеванђељу. Пост је подвиг који је Црква заповедила ради правог живота. У сваком подвигу по Јеванђељу ометају нас духови зла у поднебесију. У борби са духовима зла, који нас ометају у врлинском животу, Господ Исус Христос је рекао апостолима: Овај се род (духови зла), ничим не може истерати, до молитвом и постом (Мк. 9.29).

О Господе Исусе, Спаситељу наш, помози нам да се определимо за прави живот са Тобом. Теби Господе, слава и хвала за вавек.

Амин.

 

Протосинђел Кирило,

Катакомбни Манастир Св. Архангела Гаврила,

Штрпце, Косово и Метохија