Украјинац блокирао посебно саопштење УН о Чуркиновој смрти?

 Виталиј Чуркин са бившим лидерима босанских Срба

Виталиј Чуркин са бившим лидерима босанских Срба

Стални представник Украјине Владимир Јељченко наводно спречио да СБ ОУН донесе посебну писмену изјаву о смрти руског дипломате

 

МОСКВА – ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ПОСЛЕ шокантне вести о смрти руског дипломате Виталија Чуркина, из Њујорка је стигла још једна непријатна информација о којој се у уторак много говорило, али и полемисало на релацији Москва – Кијев. У Москви сматрају да је стални представник Украјине у ОУН Владимир Јељченко, који председава Савету безбедности од 1. фебруара, спречио да СБ ОУН донесе посебну писмену изјаву о смрти Виталија Чуркина, већ су о томе само усмено информисани новинари. То је изазвало у Русији велико огорчење. Министар спољних послова Сергеј Лавров мисли да је украјински амбасадор добио одговарајућу наредбу да то учини.

– Скоро не сумњам да представник Украјине не би донео таву одлуку да му нису наредили. Наравно да то није хришћански – казао је Сергеј Лавров.

 У Русији су убеђени да је Виталиј Чуркин, који је радио у СБ ОУН чак десет година, заслужио да се о његовој смрти изда посебно саопштење, али у Кијеву не мисле тако. Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је на свом фејсбук-профилу написала да је тај потез „суштина украјинских власти: не могу да учине ништа добро, само кваре све“.

– Нисмо блокирали доношење саопштења у Савету безбедности. Руси су хтели посебно саопштење каквих до сада није било, зато је новинарима дата само информација о смрти Чуркина – кажу у Министарству спољних послова Украјине.

Став украјинских дипломата у Њујорку прокоментарисали су и у Кремљу. Путинов портпарол Дмитриј Песков је рекао да је несхватљиво такво понашање представника Украјине поводом смрти Виталија Чуркина. Песков је кратко додао: „Нека им Бог буде судија“.

За разлику од украјинских дипломата који нису могли да опросте полемике и супротстављања Чуркина у Савету безбедности, готово сви представници великих западних земаља заборавили су оштре полемике и расправе и о Виталију Чуркину су говорили као врхунском дипломати. Сузан Рајс, бивша представница САД у ОУН, написала је да је Виталиј био паметан, ефикасан, са изузетним смислом за хумор. И Саманта Пауер, која је радила четири године у СБ, назвала је Чуркина маестром дипломатије.

У уторак су руски медији јављали да је Чуркин умро од срчаног удара. Болница је тело проследила њујоршкој канцеларији за судску медицину која ће да обави обдукцију. Председник Путин је Чуркину постхумно доделио Орден за храброст.

ШОЈГУ: ДЕЦА ИЗ ЈУГОСЛАВИЈЕ

МИНИСТАР одбране Сергеј Шојгу испричао је како је сарађивао са Виталијом Чуркином у време рата у Југославији.

– Послали смо шест конвоја и то што су они стигли у Југославију заслуга је и Виталија Чуркина. Заједно са њим сам водио и делегацију парламентараца у Београд. Резултат је био да је у Русију тада дошло око пет хиљада деце из Југославије.

*

Извор: Новости