ПРЕДСТАВНИЦИ америчке добротворне организације “Црква Исуса Христа – свеци последњих дана” посетили су Чачак и разговарали са члановима Удружења пчелара, преносећи им жељу да помогну развој пчеларства у овом крају донирањем одређеног броја кошница и пчелињих друштава, пре свега младима, којима би помогли да дођу до запослења. На овај догађај реаговала је Нова Србија, која је упозорила Чачане да иза ове посете не стоји никаква хуманитарна организација већ да је реч о мормонима, класичној верској секти која има циљ да прошири зоне утицаја и разбије православље.

Председник Удружења пчелара “Чачак” др Светомир Стаменковић каже да на састанку није било речи о вери, већ да је постигнут договор о томе да се уради пројекат који ће бити достављен овој хуманитарној организацији чије ће старешине, са седиштем у Франкфурту, одлучити да ли ће им помоћи. Додаје да је циљ да се упосли младе људи, јер је, како наглашава Стаменковић, много незапослених који желе да се баве пчеларством.

– Тражићемо од 500 до 1.000 кошница. Обећали су да ће нам помоћи, то су озбиљни људи. Нико од њих није поменуо религију нити је тражио било какву противуслугу. Ја, као предсденик Удружења, не бих дозволио да било ко од нас буде на било који начин злоупотребљен – рекао је професор Стаменковић. – Изнели смо јасан план према коме ће сваки млади пчелар да добије свог ментора, јер су они почетници и потребна им је помоћ, а ми ћемо бити гаранција за њихов рад и даљи успех.

“Новосрбијанци”, међутим, истичу да се овде заправо ради о озбиљној претњи да овај облик верске полигамије, који долази из америчке савезне државе Јуте, прошири свој утицај и деловање и на Чачак.

ОПАСНЕ НАМЕРЕ

– ПИТАМО се да ли је могуће да чачанска власт, зарад шаке обећаних долара, на најгрубљи начин тргује верским осећањима наших грађана, доводећи их у заблуду да је реч о некаквој хуманитарној организацији. Нашим цењеним пчеларима поручујемо: не наседајте на овакве и сличне приче, јер мормонима није интерес да вама помогну, већ имају далеко озбиљније и опасније намере, које се тичу проширивања њихове зоне утицаја и разбијања православља – наводи се у саопштењу Нове Србије.