Како заинтересовати ученике за математику?

Можемо слободно рећи да нема људске делатности у којој математика није нашла своју примену. При ступању у школу ученици имају позитиван став према математици. Међутим, стичу се разне предрасуде о томе како је математика тешка и да је само за одабране.

Математика заузима запажено место у настави, али без обзира на то истраживања показују да је знање из математике веома слабо.
Несумњиво, један од фактора слабог знања математике јесте слаба заинтересованост ученика за њу.

Знање је моћ

Знање је моћ

Најважније је питање како пробудити почетну искру заинтересованости за математику и како започето интересовање развити и одржати.
Поред наставе, која кроз своје различите облике највише доприноси буђењу интересовања за математику, постоје и друге активности и посебна средства која утичу на појачавање занимања за предмет.То су: математичке игре, загонетке, трикови, изазивање интелектуалне радозналости ученика, веза математике са другим предметима, елементи историје математике, лабораторијске вежбе, истицање циљева изучавања математике…

Радозналост код ученика може се изазвати на више начина, на пример давањем „чудних примера“, који изазивају сумњу: Ана је рекла да је прекјуче имала 12 година, а идуће ће имати 15. Да ли је то могуће? Уместо сувопарно формулисаних задатака треба смишљати задатке кроз приче, смењивањем различитих облика рада, метода, средстава итд.

Важност математике

Чувени математичар Питагора је нашао везу између математике и музике, а позната руска математичарка Софија Коваљевска истиче да је математичар песник у души.
Лепота математике огледа се и у улози и важности геометрије у животу коју је посебно истицао Платон. Он је на улазу у своју Академију записао „Нека не улази ко не зна геометрију.“

У којој мери ће се ученици заинтересовати за математику зависи од врсте подстицаја и начина на који се користе. У настави треба комбиновати „корисно са пријатним“, „јер је математика толико озбиљна да не треба пропустити ниједну прилику да се учини мало забавнијом“ – ово су речи чувеног француског математичара Блеза Паскала.Сваки наставник треба да час освежи неком интересантношћу која је повезана са том наставном јединицом. То ће наставу математике учинити занимљивом, а самим тим и пријатнијом. Пријатност привлачи и ангажује ум ученика.

Уколико се математика предаје сувопарно, постаће ученицима неразумљива и досадна. Ученици ће створити одбојност према овој науци која ће их пратити целог живота. Да би се математика доживела, да би се осетио и емоционални набој, као рецимо у музици, потребно је да се стално истиче њена лепота која се огледа у њеној универзалности и применљивости.

Без математике се не може

Без математике се не може

Примери занимљиве математике права су благодет за развијање интересовања за математику, у тим примерима сваки ученик треба да дође до изражаја и тако буде мотивисан за рад. Увек је добро да наставник исприча понеку анегдоту из живота познатих математичара, али је добро и да цитира мисао неког великог математичара.Понекад је корисно убацити понеку математичку игру, причу или загонетку, као награду ученицима после великог интелектуалног напора. На тај начин ученици неће са часа математике отићи са осећањем да је она претешка и неразумљива, већ са осећањем да је интересантна.

 

 

Извор: РТС