XXI век донео (не)очекиване промене: Савремено доба мења начин на који људи жале за преминулима

Foto: Shutterstock
Фото: Shutterstock

Оплакивање преминулих чланова породице дуго је било породична ствар, нешто што се одвија иза затворених врата. Ипак, XXI век је то променио, макар у већини западних култура.

Погађате, велику улогу у томе играју, очекивано, друштвене мреже, које жаљење за покојницима претварају у нешто потпуно јавно, показало је недавно спроведено истраживање.

То посебно важи када је реч о Твитеру, јер се конверзација лако шири на већи број лица, истакли су социолози Универзитета у Вашингтону. Они напомињу да и Фејсбук чини смрт и оплакивање јавним иако су објаве на овој друштвеној мрежи видљиве само пријатељима ожалошћених.

Резултати ове студије још увек нису објављени у неком научном часопису, али су прдстављени на годишњем окупљању Америчке социолошке асоцијације и они ће помоћи научницима да боље схвате на који начин људи користе друштвене мреже док су у жалости, објаснила је Нина Ћесаре, докторант социологије Универзитета у Вашингтону.

Они су напоменули да понекад корисници Твитера деле успомене на преминулог (занимљиво, обраћајући му се у другом лицу), речима попут: „Недостаје ми да навијам за тебе“. Такође, понекад се деле и само мисли у вези са нечијом смрћу, као „твит“ „Било је тужно читати ‘твитове’ оне девојке која је погинула“.

Међутим, понекад се смрт користи као повод да се укаже на неки друштвени проблем, као што је, рецимо, дозвољено држање оружја.

„Ово је нов феномен, а људи још увек покушавају да утврде шта је прихватљиво рећи о смрти, а шта не“, рекла је Ћесареова за LiveScience.

 

Извор: National Geographic