Нема масовне гробнице, ископана албанска лаж !

У  северном делу Кoсовске Митровице, у непосредној близини главног градског моста на Ибру, нема масовне гробнице, ископана албанска лаж !

Пише Зоран Влашковић

У  северном, српском делу Косовске Митровице, на месту где је била џамија до 1999. године,  ископавањем терена 16. фебруара,  потврђено је да нема масовне гробнице. На локацији ископавања није пронађено ништа од људских остатака. Од сумњи Албанаца да се на овом месту налази масовна гробница, ископана је само љихова лаж! Ископавање и претраживање  терена је на основу захтева из 2010. године који је покренуо међународни тужилац.

Полиција је траком обележила простор који се ископава.  Уколико  се наиђе на људске остатке, претрагу терена, по службеној процедури, наставиће специјализоване судско медицинске екипе.

На  дан истраживања терена били су представници Института судске медицине из Приштине, Еулекса, представници Комисије Владе Србије за нестала лица и представници косовског и српског удружења породица несталих на Косову и Метохији.

Ископавања  су обезбеђибали припадници Косовске полиције а могли су се видети и војници Кфора, Кфорове  екипе за сарадњу са цивилима и бројне новинарске екипе.

Проф. др Сузана Матејић из Комисије за нестала лица Владе Србије изјавила је новинарима да је Влада Републике Србије дала све информације које има у вези са несталим лицима. Она је прецизирала да документација Владе Србије која се претражује није једина и да се расправља и о другим документима која означавају могуће локације као масовне гробнице, других страна које још увек нису у потпуности откривене.

“Провера сваког локалитета који се појави као информација да можемо да пронађемо некога са списка несталих јесте повод да се сви заједно бавимо тим проблемом и заједно истражујемо. Данас смо овде  да проверимо да ли је та инофомација коју смо добили од сведока истинита,”- рекла је Матејић.

Председник косовске Комисије за нестала лица Пренк Ђетај изјавио је новинарима у Косовској Митровици да је за помирење Срба и Албанаца од велике важности расветљавање судбине несталих лица.

Милорад Трифуновић

Милорад Трифуновић

Председник  српског Удружења киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији Милорад Трифуновић рекао је да се залажу за расветљавње судбине свих несталих лица, без обзира на националну припадност.

“Ми смо за то да се свака локација раскопа и да се дође до истине .”- рекао је Трифуновић.

Он  je упозорio да се судбина киднапованих и несталих  мора да  расветлити и да они који су починили злочине одговарају, а не да, како каже, буду приведени па пуштени на слободу.

“Ми смо примили 347  тела која су пронађена и есхумирана на Косову и Метохији, а за њихову смрт нико није одговарао и нико није процесуиран,”- рекао је Трифуновић и додао да се нада да ће сe тај пропуст исправити у наредном периоду.

На Косову и Метохији нестало је око 1660 лица, од којих се за 547 Срба и осталих неалбанаца још трага. Српско удружење киднапованих и несталих има оправданих сумњи да има 17 масовних гробница Срба на КиМ које још нису истражене. Међу њима је и реон карауле Кошаре на српскоалбанској гранинци која се не истражује из разлога, како се овом удружењу образлаже годинама, да је тај простор миниран!?

Жиливоде

Жиливоде које није довољно истражено, место код Обилића где се предпоставља да су бачени српски радници- рудари са Белаћевца и они из ТЕ Обилић

Срби оправдано сумњају да  је ископавање поред моста на  Ибру,  наводо истраживање масовне гобнице, албанска перфидна игра за подизање џамије на самој локацији где су ровокопачи копали земљу ?