Истина или лаж: СНС на косовским изборима?

srpska-napredna-strankaСрпска напредна странка могла би да се појави на предстојећим локалним косовским изборима за који је као незваничан датум спомиње 6. октобар и то у коалицији са Српском социјалдемократском странком Косова, спрекулише се у појединим српским политичким круговима јужно од Ибра.

Већ више од месец дана шири се вест да таква коалиција пре свега „зависи од разговора и договора у Бриселу, и након тога зеленог светла Београда, али да постоје интензивни контакти две стране“. У СНС-у подвлаче да апсолутно не постоје никакви договори око такве коалиције.

Славиша Петковић, лидер Српске социјалдемократске странке тврди да „начелан договор о сарадњи са СНС-ом постоји“ и још каже да су „сви контакти остварени уз знање централе СНС у Београду“.

– Разговарали смо око свих проблема, а једна од тема су и будући избори на Косову. Да ли ће се СНС учествовати на тим изборима зависи од одлуке њихове централе у Београду, а то опет зависи од успеха договара у Бриселу. Начелно, обострана жеља и СНС и моје странке је да се направи једна листа, шири фронт српских политичких партија као што је то некада била коалиција „Повратак“. Идеја је је да се сви Срби уједине у велики политички корпус, како би изашли на локалне косовске изборе, а што да не и на парламентарне, казао је Петковић.

Он је подвукао да је ако падне договор о Заједници, „изузетно важно да што више Срба на Косову уједини и укључи у политички живот“.

Јаковљевић: Нема шансе!

– Никаквих разговора на ту тему! Не постоји никаква могућност да Српска напредна странка изађе на такве изборе и уђе у косовске институције јер би то значило признање те такозване државе. Овде је реч само о жељама Славише Петковића да добије легитимитет за своје поступке кроз пуштање приче о коалицији са СНС-ом, каже Бојан Јаковљевић посланик у Скупштини Србије из редова СНС.
Он сматра да је још рано причати о одлуци странке да учествује на изборима који би се организовали за формирање Заједнице српских општина, јер како каже – треба сачекати договор у Бриселу.

Ј. Л. Петковић – Вести