Ко је чуо крик Марије Мали: Срамотно извештавање највећег дела националних медија

Foto: Unsplash / Frank Okay

Foto: Unsplash / Frank Okay

Ко није на интернету, а чита већину новина и гледа најгледаније телевизије, не зна да је Марија Мали оптужила свог бившег мужа, градоначелника Београда Синишу Малог за низ финансијских малверзација и рушење у Савамали. Одговор ће, како је најављено, чути тек вечерас од премијера Вучића.

У недељу увече на друштвеним мрежама је попут ватромета букнула вест са портала Крик и сведочење Марије Мали, бивше жена градоначелника Београда Синише Малог, у којем она наводи да јој је дан после изборне ноћи и рушења у Савамали испричао како је баш он организовао акцију рашчишћавања неких „колибица“.

Ову вест је већина медија, као по команди, игнорисала, а тек понеки су се потрудили да наводе интервјуа провере.

У интервјуу порталу Крик Марија Мали износи низ података о наводним финансијским малверзацијама градоначелника, у којима је делом и сама учествовала, па и како је наводно била уцењена да лаже Агенцију за борбу против корупције о својим приходима.

Било би очекивано да су се редакције тог дана бавиле провером информација које је објавио Крик, јер је цео текст заснован на њеном сведочењу и документима које је показала новинарима.

Жена која је изгубила старатељство над децом, имовину, застрашена од, како тврди, претњи бившег мужа, одлучила је да га раскринка, сматрајући да јој је то најјача заштита.

Марија Мали износи и податке који су непровериви – разговор у којем јој сада већ бивши муж поверава како је организовао рушење „колибица“ многима је потврдио уверење да је „идиот из градске власти“ управо градоначелник.

У озбиљном новинарству оваква сумња није довољна. Било би очекивано да је Крик поједине наводе из интервјуа проверио пре објављивања. Ипак, оно што говори Марија Мали заслужује пажњу медија – а она је упадљиво изостала.

Ало се „затрчао“, објавио па обрисао

Време објављивања вести условило је да „открића“ Марије Мали у понедељак не уђу у дневне новине. Ко гледа ТВ станицу Н1, могао је током дана да чује цитате из интервјуа, управо оне који се односе на наводну улогу градоначелника у рушењу у Савамали.

Било је портала који су се „затрчали“, попут веб-странице дневног листа Ало, и објавили вест која је убрзо постала недоступна.

Није медијима било занимљиво ни то што је агенција Бета пренела деманти Агенције за борбу против корупције да им се Марија Мали, како тврди у интервјуу за Крик, у последњих неколико месеци обраћала поводом лажне изјаве о имовини вредној 95.000 евра, а да су они одбијали да ступе у контакт с њом.

У јутарњем програму РТС-а ни речи о Синиши Малом. Ни Пинк се није потрудио да бар уз помоћ омиљеног коментатора Д. Ј. Вучићевића објасни с које стране стиже нови државни удар

„У евиденцијама Агенције не постоји податак да јој се Марија Мали по било ком основу обратила“, навела је Агенција у одговору Бети. У вести се даље наводи да је Агенција за борбу против корупције поднела извештај са комплетном документацијом Вишем јавном тужилаштву у Београду у августу прошле године, а у децембру добила обавештење Републичког јавног тужилаштва да је поступак по извештају Агенције у току.

Електронски и интернет портали штампаних медија цео дан су игнорисали све вести у вези са Синишом Малим, а онда су хорски, без додатног објашњавања, објавили изјаву премијера Александра Вучића у којој он најављује да ћемо данас добити темељан, детаљан и опширан одговор.

„Нисам сигуран да ће да вам се допадне, али сам сигуран да ће већина грађана Србије да разуме оно о чему ја говорим, пошто ми се чини да ви нисте најбоље разумели о чему се ради, јер овде имам много већи проблем од оног што сам изговорио, што сам негде одмах знао и о чему сам обавестио јавност“, рекао је загонетно премијер.

Ова његова изјава, са кратким уводом да он коментарише наводне финансијске малверзације и одговорност за рушење у Савамали, објављена је у 17. минуту Дневника РТС-а, после вести о евакуацији 200.000 људи у Калифорнији због оштећења бране.

Изјава премијера емитована је из сата у сат и у вестима Пинка. Ко се није информисао преко интернета и није гледао Н1, могао је, дакле, само да разуме да ће нам премијер нешто објаснити.

За Блиц ништа од оног што је рекла Марија Мали није вест

Слично, немушто, информисање грађана наставило се и дан касније. У јутарњем програму РТС-а ни речи о Синиши Малом. Ни Пинк се није потрудио да бар уз помоћ омиљеног коментатора Д. Ј. Вучићевића објасни с које стране стиже нови државни удар. А можда баш то значи да ће се медији под контролом власти потрудити да исповест Марије Мали нестане испод радара пажње јавности.

Тако бар изгледа и док се читају данашње новине. За Блиц ништа од онога што је изговорила Марија Мали није вест. Једно се из стрипа Марка Сомборца сазнаје да градоначелник дочекује Дан заљубљених читајући сведочење своје бивше жене док га теши Горан Весић. За Ало, који живи од сензационалних открића, сведочење бивше жене градоначелника није било довољно атрактивно.

Вучићева изјава објављена је у 17. минуту Дневника РТС-а. Изјава премијера емитована је из сата у сат и у вестима Пинка. Ко се није информисао преко интернета и није гледао Н1, могао је, дакле, само да разуме да ће нам премијер нешто објаснити

Информер се бави „шиптарским оптужницама против Срба“, Курир завером Богољуба Карића и Ивице Дачића да руше Томислава Николића, и тек у једва видљивом антрфилеу преноси већ поменуту изјаву премијера Вучића.

На исти начин „извештава“ и Политика – изјава премијера без иједног цитата шта је Марија Мали сведочила. За Вечерње новости је најважнија вест да по новом закону о образовању веронаука и грађанско образовање неће бити обавезни.

Част дневног, штампаног новинарства одбранио је једино Данас. Једино је овај лист отишао корак даље, тражио и добио од Агенције за борбу против корупције информацију, исту ону коју је објавила Бета. Једино је Данас покушао да у Вишем јавном тужилаштву сазна да ли ће саслушати Марију Мали.

Одговор нису добили, али су бар учинили тај неопходан новинарски напор да се обрате некој надлежној институцији. Само ове новине преносе цитате из интервјуа Марије Мали о финансијским марифетлуцима њеног бившег мужа.

Од свих штампаних медија само Данас објављује да Иницијатива Не да(ви)мо Београд најављује нове протесте у среду, 15. фебруара, због насиља у Савамали.

Медији су, дакле, уз пар изузетака, потпуно игнорисали сведочење Марије Мали. Оно што је сасвим извесно јесте да ћемо у сутрашњим издањима нашироко слушати и читати најављени одговор премијера Александра Вучића.

ПИШЕ: Антонела Риха

Извор: Цензоловка