ЦИЉ ЈЕ РТ: Британија даје средства Украјини и Прибалтику за борбу против Русије

Фото: ИН4С, Агенције

Шеф британске дипломатије Борис Џонсон намерава да издвоји 700 милиона фунти за формирање фонда такозване „меке моћи“ са циљем да се подрже савезници Велике Британије, попут Украјине и земаља Прибалтика у борби против Русије и ДАЕШ-а, који су у том пројекту стављени у исти ред.

Иако из Министарства кажу да се пројекат Фонда налази у почетној фази, кажу и да ће детаљи ускоро бити предочени парламенту.

Телевизија РТ сазнаје да ће средства бити коришћенa за различите циљеве, као и да ће бити дељена у периоду од четири године.

Британски порески обвезници, међутим, ову вест нису оберучке прихватили јер сматрају да би те паре далеко бољу намену нашле у самој земљи.

Информација о плановима Лондона се поклопила са новим таласом „борбе против руске пропаганде“. Пре само неколико дана шеф агенције „Глас Америке“ Џон Ленсинг пожалио се да Русија улаже огромна средства како би подржала рад сопствених медија.

„Русија поседује читав конгломерат медија који имају изузетно добро финансирање. Погледајте само телевизију РТ у САД. Понекад се пропаганда малтене и не примети, иако она постоји“, рекао је он.

Ленсинг је додао да „Глас Америке“ годишње добија око 750 милиона долара, док се претпоставља да финансирање руских државних медија превазилази ту цифру чак десет пута.

Телевизија РТ је раније саопштила да њен буџет за 2017. годину износи око 300 милиона долара, што укључује финансирање телевизијског и интернет садржаја, као и одржавање целокупне опреме.

*

Извор: Искра