АМЕРИЧКИ НОВИНАР: „Путина називамо убицом, а наше масовне гробнице су колатерална штета!?“

Фото: intermagazin.rs

Амерички новинар је написао како се масовне гробнице у ратовима његове земље називају “колатералном штетом”, али да је Доналд Трамп у интервјуу за Fox News неочекивано и непредвидљиво испљунуо део истине, док су критичари пуни индигнације, само махали главом.

– Колико је деце до сада покопано у масовним гробницама које називамо колатералном штетом?”, пита се новинар и писац Роберт Кохлер.

Када је новинар TV Fox News руског председника Владимира Путина назвао “убицом”, Доналд Трамп је одговорио: “Шта ти мислиш, да је наша земља је тако невина?“.

– Имамо и ми пуно убица (у САД-у),… превише- рекао је нови амерички председник.

Писац и новинар Роберт Кехлер је у чланку за Тхе Хафингтон Пост подсетио како су те изјаве узроковале прилично згражање у америчкој јавности. Многи нису хтели да Трамп њихову земљу ставља на исту морали ново с Русијом.

– Штета што не можемо да питамо Наwар Ал-Авлаки, 8 година, за њено мишљење која су убиства гора, она америчка или руска– рекао је колумниста.

Он је подсетио је да је девојчица умрла јер је до смрти искрварила од ране на врату, седам дана пре разговора с Трампом, током катастрофалног америчког напада на Јемен, када је погинуло 23 цивила.

Писац је истакао да је акција, иако ју је напредио Трамп, била планирана неколико месеци раније. Током операције је убијено и једно новорођенче.

– Колико деце је до сада покопану у тој масовној гробници коју зовемо колатерална штета?– упитао је колумниста.

Кехлер је подсетио и да је и старији брат девојчице, Абдулрахман Авлаки, убијен са само 16 година, и то у нападу беспилотне летелице коју је у Јемену 2011. наредио Барак Обама. То се догодило само две недеље након што је отац двоје деце, наводно вођа Ал-Каиде и амерички држављанин, убијен у другом нападу, такође беспилотном летелицом.

– Али, политика наших убица с беспилотним летелицама, је да ваздушним ударима и нашим ратовима омекшамо и оправдамо злочине које су починили– написао је новинар.

Он је подсетио да се и даље “одбија да преузме службена одговорност” за последице рата у Ираку.

– Земља је уништена, пуна мртвих, избеглица и тероризма. Али, прилично смо флексибилни према свему, јер ипак ћемо донети демократију у Ирак– нашалио се Роберт Кехлер на ову тужну тему.

Што се тиче недавних речи новог станара Беле куће, Кехлер тврди да је “Трамп у интервјуу за Fox News неочекивано и непредвидљиво испљунуо део истине, а критичари су, пуни индигнације, само махали главом”.

Међутим, новинар тврди да Трамп, чија се потпора темељи се на “изузетности” Сједињених Држава, “игра необичну игру” и оптужује га за “расизам и лицемјерје“.

– У свом расизму и лицемерју, Трамп открива лицемерство медија и војно-индустријског комплекса? Да ли је и нови председник на неки начин укључен у смрт деце коју ће касније наручити?” на крају се пита Роберт Коехлер.

*

Извор: Искра