САД: Евакуисано 200.000 људи због страха од попуштања бране

Фото Ројтерс

ВАШИНГТОН – Због пуцања бране недалеко од града Оровила у Северној Калифорнији, на којој се недавно отворила велика рупа, евакуисано је око 200.000 људи, иако се количина воде која пролази кроз пукотине смањила.

Изненадна наређења за евакуацију становништва уследила су након што су званичници утврдили да би помоћни преливник на брани на језеру Оровил могао да попусти у било ком тренутку и изазове поплаве у сеоским подручјима дуж реке Федер, прен4ео је Ројтерс.

Одсек за водене ресурсе Калифорније навео је на свом налогу на Твитеру, око 16.30 часова по локалном времену, да се процењује да ће преливник поред бране да се уруши у наредних сат времена.

Video Player

 Ројтерс, међутим, наводи да је он и даље био постојан скоро три сата након што је Одсек за водене ресурсе Калифорније објавио да ће екипе употребити хеликоптере како би попунили рупе у преливнику, преноси Танјуг.

Власти, такође, испуштају воду како би смањиле ниво воде језера.

Оровил је град од 16.000 становника.

На преливнику бране Оровил, која је са 230 метара највиша у САД, недавно се појавила огромна рупа, али су власти тврдиле да нема опасности по грађане који живе у њеној близини.

(Фото Танјуг)

Претходне недеље, на километар и по дугом преливнику бране, преко којег се празни вода из вештачког језера за време тзв. великих вода (пораста нивоа воде у реци и језеру) – отворила се рупа која је дугачка 80, широка 50 и дубока 10 метара.

Брана Оровил на реци Перо налази се око 240 километара од Сан Франциска, и са висином од 230 метара највиша је брана у САД, док је њено вештачко језеро Оровил једно од највећих вештачких језера у Калифорнији.

Изграђена још давне 1968. године, хидроелектрана „Оровил” има капацитет од 819 мегавата.

 

 

Извор: Политика