Ко је нови председник Немачке: Франк Валтер Штајнмајер, раднички син који је поклонио бубрег супрузи

Франк-Валтер Штајнмајер изабран је за новог председника Немачке. Штајнмајер је донедавно био шеф немачке дипломатије, и замениће Јоахима Гаука којем мандат истиче 18. марта. Немачки председник се бира у парламенту, а за Штајнмајера је гласала велика већина посланика Бундестага. Међу првима му је честитала канцеларка Ангела Меркел. Он је био заједнички кандидат владајуће коалиције ЦДУ/ЦСУ и СПД

 Ko je novi predsednik Nemačke: Frank Valter Štajnmajer, radnički sin koji je poklonio bubreg supruzi

Шездесетједногодишњи Штајнмајер, раднички син, који је, када је пре неколико година поклонио свој бубрег супрузи, покупио код Немаца и пуно “људских поена“ је социјалдемократа по политичком уверењу, правник по образовању и протестант по верском опредељењу и за њега се каже да је одрастао у традицији протестантске етике као вредан, дисциплинован, пажљив и једноставан, преноси Б92.

АП за Штајнмајера наводи да је био поштован као шеф дипломатије, али и подсећа да је прошле године председника САД Доналда Трампа, који је тада био кандидат за Белу кућу, назвао једним од „проповедника мржње“.

Штајнмајер се појавио као кандидат владе након што Меркелова није успела да пронађе адекватног конзервативца који би се кандидовао за председничку функцију. Он је већ дуго времена био од најпопуларнијих политичара Немачке и да има дугачку каријеру у тамошњој политици.

Подсећа се да је он био шеф кабинета некадашњег канцелара Герхарда Ссредера и један од главних архитеката Ссредеровог пакета економских реформи и смањивања социјалних давања 2003. који је ојачао немачку привреду.

Штајмајер је под Меркеловом служио као министар спољних послова у два мандата – од 2005. до 2009. и потом опет од 2013. до ове године, а у међупериоду био је лидер опозиције. АП наводи да је поштовање стекао упорношћу коју је показао у напорима за решење дуготрајне кризе у Украјини.

Шесдесетједногодишњи Штајнмајер се обично опходи веома дипломатски, али да је снажно критиковао Трампа током предизборне кампање у САД.

У изјави коју је дао у августу прошле године, у одговору на питање о успону десничарског популизма у Немачкој и другим земљама изнео је осуду на рачун оних који „воде политику уз помоћ страха“.

Он је ту навео националистичку странку Алтернатива за Немачку, промотере изласка Велике Британије из ЕУ и „проповеднике мржње, попут Доналда Трампа у овом тренутку у САД“.

О приватном животу новог немачког председника се зна да је у браку са Елке Биденбендер, такође, правницом и да имају двадесетогодишњу кћерку.

“Без тебе, то не бих могао да учиним“, отворено је поручио Штајнмајер својој жени, за коју медији пишу да је уздржана, али јаке воље и са смислом за хумор.

Штанмајер је човек без скандала – он годинама живи у браку где, како медији сазнају, владају љубав и хармонија.

Нови председник немачке државе слави Божић са породицом, углавном, из свињетину и кисели купус, летује у Јужном Тиролу, залаже се за донацију органа, а у скандалу о “докторату-плагијату“, који је потресао владу Ангеле Меркел, успео је, као један од ретких, да сачува и докторску титулу и образ.

Сам Штајнмајер, који је некада био шеф Канцеларске службе бившег канцелара Герхарда Шредера, два пута шеф дипломатије, али и неуспели канцеларски кандидат, најавио је да се у току свог председничког мандата жели да брине о грађанима и демократији и – да путује по сопственој земљи.

*

Извор: Недељник