Подсећање: Косовска хроника

gracanica-zicaГЛАСНИК КиМ број 124, 2. август 2002. године

ЗАЈЕДНИЧКИ САСТАНАК НАЈВИШИХ ПРЕДСТАВНИКА СНВ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ И СНВ СЕВЕРНОГ КОСОВА

ЗАЈЕДНИЧКИ И ОБЈЕДИЊЕНИ

Манастир Сопоћани, 17. август 2002. год.

Данас је у манастиру Сопоћани одржан састанак између највиших представника СНВ Косова и Метохије и СНВ Северног Косова на коме је дискутовано о најновијим збивањима у Покрајини и подизању оптужнице од стране УНМИК-а против председника СНВ Северног Косова др Милана Ивановића. Састанку су поред Епископа Артемија, др Милана Ивановића присуствовали и др Рада Трајковић, Марко Јакшић, Вуко Антонијевић, Ранђел Нојкић и други представници СНВ.

 

Саопштење које је потписао Епископ Артемије, председник СНВ КИМ:

САОПШТЕЊЕ ЕПИСКОПА АРТЕМИЈА

Данас 17 августа 2002. године, вођени бригом за судбину српског народа, сабрали смо се у манастиру Сопоћанима ми, представници свих Срба са Косова и Метохије, како би смо размотрили најновија збивања и заузели једниствен став.

  1. Веома смо забринути стањем у северном Косову, посебно Митровици. Сви смо одлучни у ставу да истина о оптужници и покушају хапшења доктора Милана Ивановића, изађе у целости у домаћу и светску јавност, како би се избегла свака манипулација тога случаја.
  2. Договорено је да, овако обједињени, у четвртак 22. августа у 12 часова посетимо највише представнике власти у Београду, председника Коштуницу, премијера Ђинђића и господина Човића.
  3. Исто тако желимо сусрет са највишим представником УНМИК-а Михаелом Штајнером и КФОР-а генералом М. Валентеном, како би смо заједничком добром вољом изашли из насталог ћорсокака за целокупно сагледавање и решавање проблема Косова и Метохије.
  4. И желимо да све проблеме убудуће решавамо заједнички и обједињени, уверени да је то једини прави пут за српску заједницу у целини на целом Косову и Метохији.

Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски

+ АРТЕМИЈЕ

 

ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ ОД КФОР-а И УНМИК-а ТРАЖИ ЗАШТИТУ ИКОНА, БОГОСЛУЖБЕНИХ КЊИГА И ДРУГИХ ЦРКВЕНИХ ДРАГОЦЕНОСТИ

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле упутио је данас писмо Генералу МАРСЕЛУ ВЕЛЕНТЕНУ, главнокомандујућем снага КФОРА и МИХАЕЛУ ШТАЈНЕРУ, специјалном представнику Генералног секретара ОУН за Косово и Метохију и позвао их да предузму мере из њихове надлежности да се заустави крађа и изношење икона, богослужбених књига и других изузетно вредних црквено-уметничких предмета са Косова и Метохије. У писму, између осталог стоји:

„Са жаљењем Вас подсећамо да су од 13. јуна 1999. године, када су међународне војне снаге ступиле на Косово и Метохију, до дана када сте Ви преузели одговорну дужност, албански терористи уништили више од сто двадесет православних храмова, од којих многи потичу из средњег века и припадају светској културној баштини.

Мада таквих рушилачких напада има и даље, нпр. по други пут експлозивом уништена црква Светог Илије у селу Смаче у околини Призрена, ипак су нешто ређи, него у првим месецима власти КФОР-а и УНМИК-а. Сада се над црквеним драгоценостима надвила и друга врста опасности. Наиме, дошли смо до сазнања да су се вредне иконе, освештани сасуди, богослужбене књиге и друге црквено-уметничке драгоцености последњих месеци нашле на такозваном црном тржишту антиквитета и уметничких предмета у више европских држава. Један немачки професионални војник је већ осуђен у својој земљи, додуше условно, због тога што је из Саборне цркве у Призрену однео вредну икону и друге драгоцености и покушао да их прода. Сличан случај се десио и у Грчкој, где је полиција ухапсила кријумчаре који су из Албаније у Грчку пренели богослужбене књиге из 19, а гравире и иконе из 18. века, као и друге црквене предмете претходно украдене на Косову и Метохији. Словеначка полиција је ухапсила неколико Албанаца који су у ту земљу ради продаје донели десетине икона.

Искуство нам говори да су ови случајеви само „врх леденог брега“, односно да је са подручја где због непостојања могућности за нормалан и безбедан живот нема српских свештеника и народа, однето много више црквено-уметничких предмета, него што нам је свима познато.

Стога Вас, поштовани Господине, молимо да, у оквиру мандата који имају снаге КФОР-а и УНМИК-а, предузмете све потребне мере да се заједно са преосталом непокретном, сачува и покретна имовина Српске православне цркве, јер њиховим уништавањем и измештањем, губимо не само ми, него и европска култура, а са лица косовско-метохијске земље, те колевке нашег народа, у присуству снажних међународних војних и полицијских снага, нестају многобројни трагови постојања српског народа и његове мученичке Цркве.“

 

САВЕЗНА ВЛАДА ОСУДИЛА НЕЛЕГАЛНУ ОДЛУКУ ОПШТИНСКОГ СУДА У ДЕЧАНИМА

Југословенска влада изразила је у четвртак дубоку забринутост због недавне одлуке Општинског суда у Дечанима да поништи одлуку Владе Србије из 1997. године којом је том манастиру на Косову враћен део својевремено национализоване земље. Савезна влада оценила је да је реч о „нелегалној одлуци“ Општинског суда у Дечанима и „репресивној мери према преосталим Србима на Косову и Метохији и њиховој имовини и светињама“, саопштио је Савезни секретаријат за информисање.

Влада је оценила и да је одлука Општинског суда у Дечанима „директно супротна Резолуцији 1244 Савета безбедности УН“, изражавајући дубоку забринутост што УНМИК није реаговао поводом тог „нелегалног акта који може имати далекосежне материјалне и политичке последице по решавање стања на Косову и Метохији“. Одлуком Владе Србије из 1997. године манастиру Високи Дечани враћене су две парцеле површине 23,45 хектара (од укупно одузетих 800 хектара земље) национализоване 1946. године.

 

СУКОБ АЛБАНСКИХ ДЕМОНСТРАНАТА СА УНМИК ПОЛИЦИЈОМ И КФОРОМ

40-50 ПОВРЕЂЕНИХ ПО ЛОКАЛНИМ ИЗВОРИМА, САМО ДВОЈИЦА ПО ИЗВОРИМА У УНМИК-у

Поводом сукоба у Дечанима партпарол УМНИК-а, Андреа Ањели, је изјавио да су: „демонстрације јуче дозвољене под условом да се не блокира путни правац Дечане-Ђаковица, упркос упозорењима, учесници демонстрација су данас блокирали пут.

Припадници УМНИК-а су позвали шпанску специјализовану јединицу да деблокира путни правац, међутим, на њих су, када су стигли у Дечане, демостранти бацали камење.Они су одговорили сузавцем и гуменим мецима. Према мом првом извештају, каже Ањели, један италијански војник у саставу КФОР-а је рањен. Приведен је велики број Албанаца у полицијску станицу а сукоби још трају“. На примедбу да се у граду још чују пуцњи са више страна Ањели је казао да се ради о гуменим мецима које УНМИК полиција испаљује и да они приликом експлозије стварају исти звук као и ватрено оружје.

 

Дечани: Сукоб Албанаца и међународних снага (15.Август 2002)

У Дечанима су у току демонстрације Албанаца, који захтевају ослобађање ухапшених припадника ОВК-а. Неколико хиљада демонстраната узвикују УЧК-а, Чеку и имена ухапшених чланова ОВК-а. Како КИМ радио незванично сазнаје повређено је 20-ак особа. КФОР и УНМИК полиција су употребили сузавац, јер се види велики облак дима, а изнад града круже хеликоптери и појачане су страже КФОР-а на свим пунктовима. Чула се и рафална паљба са више страна, што готово сигурно потврђује да се користи и ватрено оружје. Сваки саобраћај за цивилна возила из правца Пећи према Дечанима је затворен. Медицинска возила КФОР-а више пута су ишла из базе до града и назад што сведочи да има још повређених.

 

Албански извори: Повређено и рањено 55 људи (15.Август 2002)

Међу албанским становништвом због сукоба у Дечанима влада велика узнемиреност. Према албанским изворима до 14.20 часова рањен је 51 Албанац и 4 припадника међународних снага. Исти извори наводе оптужујући шпанске полицајце и италијанске војнике у саставу КФОР-а, због употребе ватреног оружја, да је Дечане блокирано са свих страна и да у њему влада ужас. Они такође наводе да из правца Пећи и Ђаковице у ову варошицу не може да се уђе. Демонстранти за изазивање инцидента оптужују међународне снаге у покрајини.

 

ЗАВРШЕН СУКОБ У ДЕЧАНИМА – 40 ПОВРЕЂЕНИХ

Дечани — Портпарол УНМИК полиције Андреа Ањели изјавио је за Радио Б 92 да је неколико стотина Албанаца у току преподнева блокирало пут између Пећи и Призрена на Косову. „Неки од демонстраната су бацали камење на шпанске УНМИК полицајце што је био разлог да они употребе сузавац. Према извештају који смо добили пре неколико тренутака ситуација се смирује“, истакао је Ањели. Он је додао да је у току демонстрација један војник КФОР-а лакше повређен каменом, као и да је према непотврђеним информацијама један демонстрант повређен. Разлог за демонстрације су хапшења вођа бивше ОВК у последњих неколико дана.

С друге стране,  до манастира Високи Дечани, три километра од градског језгра, чује се рафална пуцњава и галама великог броја људи са повицима „УЧК“ и „Чеку“. Како је за Радио Б92 изјавио јеромонах Сава Јањић из манастира Дечани, није сасвим јасно да ли је реч о ватреном оружју или се користе гумени меци и сузавац.

„Овај пут је то све било са много већим интензитетом, потом се чула паљба, појединачна па чак и рафална, тако да смо помислили да је употребљено и ватрено оружје. Видимо да је КФОР веома ужурбан на све стране, ставили су шлемове, заштитне прслуке, доста је војних возила кренуло према граду, круже хеликоптери, а над градом се диже облак дима, вероватно сузавца. Неколико пута су пролазила и медицинска возила, тако да можда чак има и повређених“, казе отац Сава.

Агенција Бета јавља да је директор здравственог дома у Дечанима Хилми Сеху рекао да је 40 особа повређено приликом сукоба. Незванично се сазнаје да је ухапшено неколико демонстраната, који су протествовали због хапшења припадника Косовског заштитног корпуса и високих официра Ослободилачке војске Косова. Сви путни правци у Дечанима, који су били блокирани неколико сати, деблокирани су нешто пре 15 часова. Ситуација у Дечанима је нешто мирнија али и даље напета.

 

 

Извор: ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ