Русија неће бити сведок издаје

guskova jelenaРусија сада није потребна као заштитник интереса Србије, а није потребно ни да буде сведок издаје Основни коментар Јелене Гускове, руководиоца Центра за изучавање савремене балканске кризе при Руској академији наука, која је говорила на прошлонедељном округлом столу „Србија и косовско питање“, на коме су учествовали представници преговарача са косовским Албанцима свих влада, изузев оних из владавине Слободана Милошевића – био је да је ово одлучујући тренутак за Србију.

Какав је ваш утисак како се решава питање Космета?

У свим одлучујућим моментима Србија никада није била сама у томе, увек су уз њу биле две велике силе којој су јој помагале у остваривању њених националних интереса. То није увек била Русија, него и друге земље, које су радиле у интересу ове државе. Питање Косова, које су изненада покренуле САД, постављено је када је Србија већ била у најгорим условима: тукли су вас, били сте под санкцијама, фактички, када је Србији сломљена кичма.

Ипак, глас званичне Москве се сада не чује.

Још како се чује. САД су 2007. године у Савету безбедности УН тражиле независност Косова кроз Ахтисаријев план. Русија је рекла „не“. И то је за Србију била шанса да заштити свој интерес.

Та шанса је пропуштена?

Како ја гледам на тадашњу власт, она је већ била спремна да попусти, па је добила шансу и покушала да на неки начин игра у тој ситуацији и на једну и на другу страну.

А што се тиче садашње ситуације?

Могу да кажем да тада моја екипа стручњака за Балкан и ја нисмо били сигурни да ће Русија издржати више од две недеље по том питању, јер увек тако попусти. Међутим, од 2007. Русија је чврсто говорила: Увек ћемо подржати Србију што се тиче њене територије и националних интереса. Ми можемо да будемо тај ослонац за Србију. Тада је Запад покушао да добије независност Косова преко међународних организација и Ахтисаријевог плана – и то није прошло. Преко притиска на Русију – није прошло.

И шта је остало, притисак на Београд?

Да. У том моменту Русија је рекла: Знате шта, то је ваша територија, нас имате као подршку, али на вама је да одлучите или да се борите за ту територију или да је продате, размените или поклоните.

Који је моменат био преломан за такав руски став?

Врло интересантан инцидент се десио када је по одбијеном Ахтисаријевом плану Еулекс кренуо на Косово. Русија је тада била против. Ваша званична делегација у Москви је тада објашњавала колико је Еулекс потребан Београду на Косову. Русија, која се није слагала с тим, рекла је: На вама је одлука, ми ћемо вас подржати и нећемо бити против“. Онда су Срби кренули у преговоре и одмах се видело којим путем су ишли, како корак по корак издају своје позиције.

Због тога се сада Русија не меша?

На ваше питање Русија би сада могла одговорити јавно: Ви нас нисте ни питали о томе, нисте нас ни позвали да будемо гарант тог преговарачког процеса који није у интересу Срба. Ви сада издајете своју територију и свој национални интерес и шта ће вам у томе Русија.

Дакле, садашња влада која преговара с Приштином није ни звала Русију као посредника?

Русија сада није потребна као заштитник интерса Србије, а није потребно ни да буде сведок издаје

Б. Митриновић, ПОЛИТИКА