Почела изградња потпорне конструкције у Косовској Митровици

Untitled

У северном делу Косовске Митровице почели су радови на уређењу дела парка у саставу реконструкције моста на Ибру, након што је пре два дана уклоњен потпорни зид. Тачан датум отварања реконструисаног моста на Ибру не може се предвидети, рекао је за РТС Горан Ракић.

Уређење парка подразумева градњу нове потпорне бетонске конструкције, високе 70 центиметара. Почетку радова присуствовали су представници општине Северна Косовска Митровица и Министарства за просторно планирање косовске владе. Истовремено, ради се и на насипању главне улице Краља Петра Првог, која ће бити претворена у пешачку зону.

Снимци почетка радова на потпорној конструкцији и изјава Горана Ракића

Председник општине Северна Косовска Митровица Горан Ракић рекао је да, као што је и договорено 4. фебруара, данас је започета изградња нове конструкције која ће бити увучена у односу на прошлу конструкцију 2,2 метра према унутрашњости пешачке зоне и она ће се амбијентално уклопити у остатак пешачке зоне у Улици краља Петра Првог.

„Битно је да обележимо терен, након тога ће радници кренути са ископавањем темеља и свега осталог што буде било потребно“, рекао је Ракић.

Претходно је Ракић најавио да око девет часова почиње прва фаза радова која обухвата изградњу нове, чвршће и шире потпорне конструкције, као што је и договорено.

Тачан датум отварања реконструисаног моста на Ибру не може се предвидети, али то неће бити пре него што се заврши пројекат изградње пешачке зоне у Улици краља Петра Првог.

Питање разграничења између северне и јужне Митровице је без решења, каже Ракић. „Оно које нам се нуди је противно закону и нашим интересима и представља отимање дела територије наше општине, што ми нећемо дозволити“, рекао је Ракић.

Међународни представници су похвалили све који су били укључени у разговоре око зида који је порушен пре неколико дана и истакли да из Митровице коначно стижу охрабрујуће вести.

Говорећи о томе како види будућност Косовске Митровице, Ракић каже да жели, пре свега, да се смањи незапосленост и унапреди инфраструктура.

„Међународне представнике молим, што се тиче проблема из домена високе политике, да се обрате нашој влади у Београду и премијеру Александру Вучићу, у кога имамо пуно поверење“, рекао је Ракић.

Потпорним зидом биће обезбеђена сигурност. Тај зид ће имати два нивоа. Један ће имати 40 други 70 центиметара, а биће дуг 53 метра.

 

Извор: РТС