ВЛАДА УСТУКНУЛА, РУМУНИ СЛАВЕ ПОБЈЕДУ

Румунски премијер Сорин Гриндеану изјавио је по објављивању одлуке о повлачењу спорне уредбе којом се декриминализују многи случајеви корупције, да не жели подјелу земље, као и да одговорност за конфузију које је она изазвала у јавности, сноси министар правосуђа.

„После свих ових дана донијели смо неколико одлука. Најприје сутра ћемо на сједници владе по хитном поступку укинути ову уредбу”, рекао је он додавши да ће се пронаћи правни начин да она не ступи на снагу.

Гриндеану је истакао да не жели подјеле у Румунији.

„Не желим подјеле. Румунија не може да буде преполовљена. Румунија сада изгледа као да је подијељена на два дијела, а можда и више дијелова. Таква ситуација је последње што желим”, нагласио је он док је на улицама престонице хиљаде људи са олакшањем дочекало ову одлуку.

Премијер је оцијенио да нису сви аргументи у прилог овој уредби добро представљени у јавности, наводи румунска агенција Ађерпрес.

„Из тог разлога настала је велика конфузија, а било је пуно искривљеног тумачења”, рекао је Гриндеану у сједишту румунске владе у Палати Викторија.

За то ће, како је навео, министарство и министар правосуђа сносити и сносе сву одговорност.

Он је нагласио да још увијек жели да спроведе програм владе.

„Имамо још 12 тачака које треба да усвојимо на наредним сједницама владе у првом полугодишту и тим мјерама ћемо омогућити да се оно за шта су грађани гласали – за програм владе – нађе у њиховом свакодневном животу”, рекао је румунски премијер.

Влада социјалдемократе Сорина Гриндеануа је на власти мање од мјесец дана и изненада је усвојила декрет који декриминализује злоупотребу власти тако да нека дјела постају кажњива затвором само ако је штета већа од 44.000 евра.

Такође, парламенту је доставила приједлог на основу ког би око 3.000 затвореника осуђених на мање од пет година затвора било ослобођено издржавање казне, како затворске установе не би биле пренатрпане.

Доношење спорне уредбе изазвао је масовне протесте у Букурешту и другим румунским градовима.

*

Извор: Фронтал