Папа Фрања у „тесним везама“ с Црногорцима и Херцеговцима

papak franjoНовог папу Фрању у бискупски ред је 1992. заредио Емилио Огњеновић, пореклом из Црне Горе, док је папин лични исповедник био Берислав Остојић из Херцеговине, пишу подгоричке „Вијести“.

Лист наводи да је Емилио, по оцу, био пореклом из црногорског села Мртаиње у Пиви, а по мајци Хрват из Далмације.

Подаци о његовом рођењу су, међутим, различити. По једнима, Емилио је рођен у Олаварију, у Буенос Ајресу, а по другима на Цетињу, 25. јануара 1923. године, као Милан Огњеновић.

Емилио је као и нови папа оптуживан да је у политичким превратима у Аргентини „имао негативне епизоде“, али је Огњенивић међу католичким свештентсвом „стекао велики углед и надбискупско звање“, преноси подгоричкли лист.

Емилио је 1992. године у катедрали у Буенос Ајресу заредио у бискупски ред садашњег папу. Надбискуп Огњеновић умро је у јануару 2011. године.

Вијести

 

Прво папино обраћање са прозора

Папа Фрања у недељу 17. марта се први пут са прозора Ватикана обратио верницима, којих се на Тргу Светог Петра окупило више од 100.000. У раскиду с традицијом, папа није читао писани говор већ је спонтано говорио о божјој моћи да прашта. Око два сата раније, папа се неочекивано појавио у јавности и одржао кратку проповед у малој парохијској цркви.