Над Доњецком уништена украјинска балистичка ракета „Точка-У”!

ИЗ ГЛАВНОГ ГРАДА ДНР СТИГЛЕ ВЕСТИ ДА ЈЕ НАД ЊИМ ВИЂЕНА ОГРОМНА ВАТРЕНА ЛОПТА
  • Украјинци тешком артиљеријом и ракетним бацачима туку Доњецк. На два места код Дебаљцева обе стране користе тешку артиљерију
  • Стални представник Русије у Савету безбедности УН – Виталиј Чуркин – оптужио је ноћас Украјину да покушава да војнички порази Донбас и да зато, у седам од девет случајева, не дозвољава контролорима ОЕБС да се приближе њеним положајима и складиштима оружја и муниције

          УКРАЈИНСКА армија ноћас је тешком артиљеријом калибра 152 мм и вишецевним ракетним бацачима „Град” и „Ураган” тукла готово цео главни град Доњецке Републике.

          Како је другу човек у војном врху ДНР, Едуард Басурин, само у једној градској општини Доњецка била су два погинула, а 13 цивила је рањено десетак цивила.

          Над Доњецком је ноћас уништена украјинска балистичка ракета „Точка-У”. Новинар Сергеј Белоус јавио је тим поводом:

          „Над Доњецком се прво видела огромна ватрена лопта, а потом се чула експлозија велике снаге”.

Последице удара ракете „Точка-У”

          Факат експлозије потврдио је и познати московски новинар Александар Коц који се налази у Доњецку.

          Међутим, један од видео-снимака показује разарања која је могла изазвати експлозија те или друге такве ракете.

          Предвече су почели артиљеријски дуели и код насеља Калиновка и Лозовоје која се налазе недалеко од Дебаљцева.

           Александар Ходаковски, командир батаљона „Восток” на чије положаје последњих дана највише удара украјинска армија, изјавио је да борбе око Авдејекве и Јасиновате за војни врх у Кијеву имају много мањи значај од напада усмерених на Дебаљцево. Упркос том што су Украјинци – како је први објавио новинар Би-Би-Сија Том бариџ – у Авдејевки тенкове поставили чак и између стамбених блокова.

          Стални представник Русије у Савету безбедности УН – Виталиј Чуркин – оптужио је ноћас Украјину да покушава да војнички порази Донбас и да зато, у седам од девет случајева, не дозвољава контролорима ОЕБС да се приближе њеним положајима и складиштима оружја и муниције.

          Указао је да је – углавном кривицом украјинских снага – број испаљених пројектила достигао 10.300 на дан.

          Конфликт на истоку Украјине – како је објавио заменик генералног секретара УН за политичка питања Џефри Фелтман – досад је однео безамло 10.000 људских живота, а око 23.000 су рањене. Међу погинулима је више од 2.000 цивила.

*

Извор: Факти