Вујановић: Подржали су ме Албанци, Бошњаци, Хрвати и очекујем да ме подрже и грађани који се изјашњавају као Срби

Filip VujanovicУвијек се, како је додао, залагао да Црна Гора има отворене и пријатељске односе са свим сусједима, а посебно са Србијом

Предсједнички кандидат Демократске партије социјалиста Филип Вујановић казао је да на изборима очекује подршку бирача Социјалдемократске партије (СДП), као и грађана који се национално изјашњавају као Срби.

Вујановић је у интервјуу Радију Андријевица казао је да ће и наредни мандат посветити бољем квалитету живота грађана Црне Горе, добрим односима са сусједима и убрзању европских и евроатланских интеграција.

Он је саопштио да је задовољан својом досадашњом изборном кампањом, јер је у свим општинама које је до сада посјетио наишао на високо разумијевање онога што су ефекти његове досадашње политике и њене пројекције у наредном периоду.

Вујановић је указао да је водио државну политику која је била у интересу свих грађана Црне Горе, додајући да је добио подршку свих партија мањинских народа.

„Подржале су ме албанске националне партије, Бошњачка странка, Хрватска грађанска иницијатива, а добио сам подршку и од Либералне партије. Увијек сам се понашао као предсједник свих грађана. Јесам Црногорац и поносан сам на то, али су све мањине у мојој политици препознале и њихов интерес“, истакао је он, додајући да очекује и подршку бирача СДП-а.

Вујановић је саопштио да се за Црну Гору залагао свом енергијом, снагом и максималном емоцијом.

„Заједно сам са Милом Ђукановићем, потписник Београдског споразума. Расписао сам референдум, учествовао у референдумској кампањи и лобирао за самосталност Црне Горе“, рекао је он.

Увијек се, како је додао, залагао да Црна Гора има отворене и пријатељске односе са свим сусједима, а посебно са Србијом.

„Безброј пута сам рекао да нема праве Црне Горе и нема праве Србије, ако у Црној Гори има антисрпства, а у Србији антицрногорства. Ми треба да смо блиски и остварујемо оно што је интерес двије државе и њихових грађана“, казао је Вујановић.

Он је рекао да очекује да га подрже и грађани Црне Горе који се национално изјашњавају као Срби.

„Сматрам да Срби у Црној Гори имају доста разлога да гласају за мене. Промовисао сам добре, отворене и срдачне односе са Србијом и да имамо партнерске и братске односе, на бази вјечног поштовања двије независне државе и два блиска народа“, казао је Вујановић.

Он је подсјетио да је има добру комуникацију са претходним предсједником Србије Борисом Тадићем, као и да је био једини предсједник из региона који је отишао на инаугурацију Томислава Николића.

Вујановић је, како је казао, сматрао да треба да оде на инаугурацију и да „пружи руку у функцији добрих и партнерских односа Црне Горе“. „Ми желимо да будемо двије блиске државе и два братска народа, који ће сарађивати у свим стварима од обостраног интереса“.

„Мислим да ће они који се осјећају Србима у Црној Гори, уколико желе такве јасне односе са Србијом, гласаће за мене. Не видим ни један разлог да не добијем много већу подршку Срба него што сам имао прошли пут“, саопштио је Вујановић.

Говорећи о противкандидату Миодрагу Лекићу, Вујановић је подсјетио да се знају дуго година.

„Са Лекићем имао сам и имам одличну грађанску релацију. Никада нећу саопштити било шта што би у персоналној равни пореметило наш однос“, казао је Вујановић.

Он је додао да је Лекић донедавно веома цијенио његову државну политику.

Према ријечима Вујановића, Лекић никада није саопштио негативан однос према тој политици, „а када је прихватио да буде предсједнички кандидат онда је почео да негативно оцјењује неке моје активности на мјесту предсједника државе“.

„Тек када је постао кандидат и ушао у кампању, први пут је почео да у персоналној равни упућује нешто што је негативна оцјена. Ја о њему нећу на тај начин говорити и ја то њему опраштам. Нека му је проста свака увреда упућена мени“, навео је Вујановић.

Он је оцијенио да Лекић сада води негативну кампању, истичући да ће нови предсједнички мандат у добром дијелу посветити максималном убрзању европских и евроатлантских интеграција Црне Горе.

Вујановић је, упитан како гледа на аферу Снимак, казао да то питање има двије компоненте – политичку и правну.

„Политички то питање треба да се анализира и процијени унутар парламента, који у оквиру надлежног одбора има капацитета за то. Нека се политички, али и правно сагледа све. Нека се види да ли је било ко, било гдје и било када, на темељу кршења процедуре, привилеговао било кога приликом запошљавања или у вези бирачког списка“, саопштио је Вујановић.

Он је поручио да су сви грађани Црне Горе једнаки, без обзира на националну, вјерску или политичку припадност.

„Нико не смије бити привилегован, нити дискриминисан приликом запошљавања због националне, вјерске или политичке припадности. Треба провјерити да ли је било ко, по било ком основу правио било какву злоупотребу или дискриминацију и то треба правно доказати“, казао је Вујановић.

Према његовим ријечима, мора се поштовати принцип једнакости грађана и правне државе.

„Ако је било злоупотреба то се мора утврдити кроз правне процедуре. Постоје надлежни државни органи који то треба да на квалитетан начин испитају“, навео је Вујановић.

Вијести онлајн