Крушевац добија први државни факултет

Влада Србије одобрила да се у граду оснује Пољопривредни факултет Универзитета у Нишу

Зграда Народног универзитета реновирана за потребе Пољопривредног факултета Универзитета у Нишу (Фото: Р.Станковић)

Крушевац – Вишегодишње доказивање локалне власти да и Крушевац има реалне потребе за оснивањем Пољопривредног факултета успешно је окончано. Влада Србије је дала зелено светло да град добије први државни факултет. Градоначелник Крушевца Драги Несторовић тим поводом каже и да је то добра вест за све грађане, а посебно за оне чије су могућности скромне за школовање деце у већим градовима, односно универзитетским центрима.

– Крушевац има реалне потребе за оснивањем Пољопривредног факултета и све су анкете показале да има довољно заинтересованих младих људи. Ми смо као локална самоуправа реновирали зграду Народног универзитета за те потребе, а предстоји нам да у наредна два месеца Скупштине града донесе одговарајуће одлуке и да набавимо потребну опрему, како би факултет могао већ у јулу да започне своју активност – каже за „Политику“  градоначелник Несторовић.

Како истиче, извесно је да ће предстојећа инвестициона активност у области привреде показати да има потребе и за другим факултетима, али да је сад најважније да први државни факултет успешно стартује већ ове године. У Крушевцу, односно на подручју катастарске општине Глободер, на једанаестом километру магистралног пута ка Трстенику, у моравској долини, већ успешно ради Институт за крмно биље, што ће бити важно и за делатност Пољопривредног факултета. У овом крају, а посебно у подјастребачким селима и у долини Рибарске реке, нарочито у Великом Шиљеовцу и Каонику, је посебно развијено сточарство, што ће, такође, бити од користи при функционисању Пољопривредног факултета. У току је опоравак и пољопривредно-прехрамбене индустрије, што све треба да позитивно утиче на опредељење младих за пољопривреду, њихово успешно школовање и останак у Крушевцу.

 

 

Извор: Политика