Израелска компанија ће градити „Трампов зид“ за који су 2006. гласали Барак Обама и Хилари Клинтон (фото)

Илустрација

Извршни директор израелске компаније Magal Security Systems, која се понудила за изградњу “Трaмповог зида” између Мексика и Сједињених Држава, рекао је да тај пројект заслужује интелигентан приступ, преноси Jerusalem Post.

Менаџери израелске безбједносне компаније, која је већ учествовала у изградњи граничне баријере између Израела и Египта, следеће седмице ће на конференцији у Вирџинији представити своју безбједносну технологију.

Извршни директор Magal-а, Сар Курш, рекао је да земље Сјеверне Америке имају потребу за “паметним зидом“.

“Оно што је потребно је да баријера буде таква да даје податке у реалном времену о томе ко је пролазио кроз њу, јер само изградити баријеру неће спријечити некога да је прође”, објаснио је Курш.

Након што је амерички предсједник Трамп дао зелено свијетло за изградњу граничног зида, дионице израелске компаније Magal Security Systems су порасле 5,7%.

Након побједе Доналда Трампа на предсједничким изборима 8. новембра акције ове безбједносне компаније забиљежиле су пораст од 50%.

Прошле суботе је премијер израелског режима Бењамин Нетањаху на Твитеру подржао изградњу “Трамповог зида” и рекао да је то велика идеја.

“Ми бисмо удружили снаге с великим америчким обрамбеним компанијама, које имају искуства с таквим пројектима широм свијета. Ми смо чинили у прошлости, а свакако желимо то чинити и у будућности”, рекао је Курш за Bloomberg док је премијера Нетањахуа почетком јула пратио у дипломатској мисији по Африци.

Трамп је током предизборне кампање изазвао згражавање у Мексику, када је обећао да ће изградити зид дуж јужне америчке границе и тако спријечити улазак илегалних имиграната и трговаца дроге, а да ће Мексико платити изградњу овог пројекта.

Такође је оптужио Мексико да шаље силоватеље и курире дроге преко границе, те обећао да ће повећати накнаду за мексичке визе и додатно осигурати граничне прелазе између САД-а и Мексика. Тада га је предсједник Мексика Нието, упоредио са Хитлером и Мусолинијем.

Међутим, јавности је мало познато да је “Трампов зид” заправо идеја предсједника Буша млађег, а за његову изградњу су, тада као сенатори, гласали Барак Обама и Хилари Клинтон.

Ако се вратимо у 2006. годину, видјећемо да је усвојен такозвани “Secure Fence Act“.

“Закон о сигурносној огради” из 2006. године има за циљ јачање сигурности границе с Мексиком и спречавање илегалне имиграције и трговине дрогом, што ће се осигурати изградњом баријере дугачке 1.100 километара дуж границе између Мексика и Сједињених Држава.

Осим тога, закон допушта већи број мобилних баријера, контролних пунктова, расвјету и омогућава Министарству националне безбједности сателитски надзор границе кориштењем беспилотних летјелица.

Конгрес је овај пројект тада финансирао са 1,2 милијарде долара, а неки тврде да је цијели посао заправо коштао око 4,8 милијарди долара.

Закон је 13. септембра 2006. предложио републиканац из Њујорка, Петер Т. Кинг. Под именом “H.R. 6061. Secure Fence Act” је са огромном већином 14. септембра 2006. усвојен од стране Представничког дома, а онда 29. септембра 2006. и у Сенату.

Службени документ о гласању у Сенату потврђује да су за изградњу зида тада гласали и Барак Обама и Хилари Клинтон.

Потом су 2008. Обама и Клинтон одрекли свог става, а током расправе на CNN-у је Хилари Клинтон рекла да је зид “Бушова глупост”.

“Морамо размотрити потребне мјере. Могу постојати мјеста гдје је физичка баријера потребна”, рекла је тада Хилари Клинтон.

Сада ће Трампов дио зида вјероватно градити израелска компанија Magal Security Systems, специјализована за инжењеринг “паметних баријера”, које су изграђене с постављеним видео камерама, сензорима у тлу при огради и детекторима за праћење покрета.

Компанија је помогла изградњу сигурносне баријере дуж египатске и јорданске границе, а има и уговоре да сличне изгради у Кенији, Сомалији и другим афричким земљама које су под пријетњом насилних организација.

Извршни директор компаније Magal, Сар Курш, додао низ фактора због којих треба градити безбједносне препреке са високим технологијама. Као разлог је навео пријетњу “исламског тероризма и повећање миграције”.

“Границе су почеле падати, али је онда је дошао ИСИЛ и сиријски сукоб. Свијет се мијења, а границе се враћају на велика врата“, рекао је Курш, иако ИСИЛ или Ал-Каида никада нису напали јеврејску државу.

*
Извор: Принцип