Посланик литванског парламента: Русији треба одузети Калињинградску област; Москва: Не треба се играти са ревизијом резултата Другог светског рата

Посланик литванског парламента Линас Балсис предлаже да се од Русије одузме Калињинградска област, док Руси упозоравају „да се не треба играти“ са ревизијом резултата Другог светског рата.

Литвански портал „Балтњуз“ преноси изјаву Балсиса да је „време Калињинграда завршено“, те да Калињинградска област „није Русији дата заувек“.

– Речено је: Предајемо је администрацији СССР-а све док у Европи не буде потписан коначни договор – наводи литвански посланик.

Према његовим речима, враћањем територије треба да се баве Литванија или ЕУ, односно Вилњус или Брисел.

Раније је предс едник Русије Владимир Путин изјавио да дискусије о ревидирању резултата Другог светског рата могу да отворе „Пандорину кутију“.

Калињинградска област део је Руске Федерације од 1945. године и у тој области налазе се значајни руски војни потенцијали.

Руски адут у центру Европе

Руска ексклава Калињинград представља праву аномалију, како у политичком тако и у географском смислу. Одвојен од Русије и позициониран на Балтичком мору, овај регион је у потпуности окружен државама које су чланице НАТО пакта. Прве комшије су Пољска и Литванија, а да не причамо о томе што је ближи Берлину и Прагу него Санкт Петербургу и Москви.

Све до 1945. године, Калињинград је био познат под именом Кенигсберг, као престоница некадашње Источне Пруске. Након победе савезника у 2. светском рату, добија име по Михаилу Ивановичу Калињину, једног од челних људи СССР-а.

Његов споменик још увек поносно стоји у центру града, а поред се налази и биста Владимира Илича Лењина.

*

Извор: НСПМ