Након Трампове забране уласка у САД први муслимани враћени са аеродрома у Каиру

 Петорици ирачких и једном јеменском путнику забрањено је да се укрцају на лет египатског авиопревозника од Каира ка Њујорку због наредбе америчког предсједника Доналда Трампа о забрани уласка држављана одређених земаља у САД, изјавили су извори из каирског аеродрома.

Путници који су на каирском аеродрому били у пролазу чекајући преседање на путу ка Њујорку, заустављени су и преусмерени у своје земље, без обзира што су имали валидне визе.

Мохамед Ал Рави, бивши новинар „Лос Анђелес Тајмса“, објавио је на Фејсбуку да је и његовом 71-годишњем оцу забрањено да се укрца у авион који је из Катара требало да лети за САД.

„Мој 71-годишњи тата је у Катару. Пошао је да нас посети, али је враћен у Ирак. Неки амерички званичник му је рекао да је Трамп отказао све визе“, написао је Ал Рави на Фејсбуку.

„Њујорк тајмс“ преноси речи два адвоката из организације која пружа помоћ избеглицама, а који су отишли на аеродром „ЈФК“ у Њујорку по своје клијенте, иначе два Ирачана. Адвокати тврде да им није дозвољено да виде своје клијенте, а када питали коме од надлежних могу да се обрате, заполени на еросрому рекли: „Господину Трампу. Обратите се господину Трампу“.

Лист наводи и да није познато колико мигранта је тренутно задржано на аеродромима због забране уласка у САД.

Адвокати бројних имиграционих организација и Америчке уније за грађанске слободе поднели су данас тужбу како би блокирали уредбу америчког председника Доналда Трампа којом се обуставља улазак у САД избеглицама и страним држављанима из седам претежно муслиманских земаља.

Адвокати су саопштили да је известан број људи већ незаконито приведен у вези са уредбом коју је Трамп јуче потписао, преноси Ројтерс.

Адвокати су тужбу поднели федералном суду у Бруклину, у Њујорку, у име двојице Ирачана који су имали визе за улазак у САД, али су у петак увече приведени на њујоршком аеродрому „Џон Ф. Кенеди“.

У тужби се од судије тражи да наложи ослобадјање двојице Ирачана и да блокира Трампову уредбу у име људи који имају важећа документа, али се налазе у сличној незавидној ситуацији на разним аеродромима у САД.

Један од приведених Ирачана је некада радио за америчку војску, а други је сурпуг жене која је радила за америчку безбедносну компанију, наводи се у тужби.

„Њихово незаконито приводјење је део раширеног модела који се примењује на многе избеглице и пристижуће странце који се приводе након што је 27. јануара потписана извршна уредба“, написали су адвокати.

Бела кућа за сада није доступна за коментар, наводи британска агенција.

Реакција „Гугла“

Америчка компанија „Гугл“ позвала је у САД чланове свог особља који живе на прекоморским територијама, након што је нови председник Доналд Трамп

„Гугл“ је позвао око 100 чланова особља да се врате из прекоморских области, док је „Мајкрософт“ упозорио своје акционаре да би имиграциона ограничења могла да имају значајан утицај на пословање те компаније.донео извршну уредбу којом се ограничава улазак у земљу држављанима седам земаља са муслиманском већином.

Из „Гугла“ Би-Би-Сију је речено да су забринути због мера које би могле да блокирају долазак талентованих стручањака у САД. Нова ограничења имаће велики утицај на технолошке компаније које запошљавају стручно особље из целог света под специјалним Х1-Б виза, оцењује Би-Би-Си.

Председник САД Доналд Трамп потписао је јуче извршну наредбу којом се забрањује свим избеглицама улазак у САД на четири месеца, а онима из ратом захваћене Сирије на неодређено време, како би се спречило да „радикални исламски терористи“ улазе у државу. Земље на које се односи забрана су Сирија, Ирак, Иран, Судан, Либија, Сомалија и Јемен.

*

Извор: НСПМ