Срби са КиМ-а: Немојте тако да нас браните

 Борбена готовост: Жандармерија у Копненој зони безбедности

Срби који живе на Косову плаше се реакција на тензије настале због промотивног воза на релацији Београд – Косовска Митровица. Долазак специјалне јединице РОСУ на север Косова и коначно заустављање композиције у Рашки ескалирали су у сукоб речима Београда и Приштине, који је отишао толико далеко да је председник Србије Томислав Николић изјавио да Србији није до рата, али да „ће послати и војску ако треба да би заштитили Србе од потенцијалног убијања“. Срби са Косова у разговору за „Вести“ кажу да је читава серија потеза Београда део политичког маркетинга, која је могла скупо да их кошта због реакција Приштине.
Могло је да нас кошта живота
Професор из Грачанице Живорад Лазић каже да Срби с Косова то доживљавају као циркуску представу чији је организатор Александар Вучић, а посредни извршилац Марко Ђурић.
„Та циркуска представа је народ на терирорији централног Косова могла да кошта живота. Сва срећа, дошло је до неког разума, па је то заустављено. То што је Иса Мустафа јавно рекао да иза свега стоје ЕУ и Америка, одражава стање које влада у свету, а које се директно може односити на нас Србе на Космету. Наша судбина и животи нашли су се у великој опасности због неразумних одлука руководства Србије, а самим тим и Косова. Зато смо ми који живимо на централном Косову веома револтирани и питамо: Ко то има право да се игра са судбином народа,“ каже професор Лазић.
Граница у рукама Приштине

Портпарол амбасаде САД на Косову Мишел Шон изјавила је да Америка поштује право Косова да брине о својој граници, чиме је подржала слање специјалаца РОСУ на прелаз Јариње како би спречили улазак воза из Београда на Косово.

„Америка је признала Косово као независну и суверену државу 2008. године. Ми поштујемо право Косова да одлучује ко и шта пролази преко његове границе,“ казала је Мишел Шон и додала да је „Америци драго што у суботу није било сукоба на граници“.

Она је изјавила и да не постоје назнаке да ће Вашингтон променити политику према Балкану у будућности.

„Политика САД у последње две деценије била је релативно постојана без обзира ко је био у Белој кући,“ казала је Мишел Шон.

Он подвлачи да је Србе на КиМ животно искуство научило да међународна заједница према њима „има проалбански, а Албанци непријатељски однос“.
„Па бих да питам Марка Ђурића, зашто тим возом који је био повод за све ово, није са народом путовао бар до Рашке, него је сишао у Топчидеру? Народ у Грачаници и централном Косову је био престрављен свиме што се дешавало тог дана и вечери. Нико није знао шта ће у тренутку да ураде са нама, без обзира на речи утехе које нам је упутио премијер Вучић. Он нама поручује да будемо мирни и останемо у кућама, а ја га питам, да ли би нам Албанци дозволили да останемо у кући или нас у току ноћи не би било? То је игра са судбином овога народа,“ тврди Лазић.
Показивање мишића на даљину
Становници места надомак Приштине, о речима Николића углавном немају благонаклоне коментаре.
„Само нека нас он не брани! Што није дошао за Божић него је остао са друге стране? Не бих да вређам институцију председника државе, али боље нека седи тамо,“ каже један мештанин.
Сви саговорници истичу да им тешко пада да критикују председника Србије јер Албанци славе, али да „овакво вежбање мишића на даљину није у реду“.
КФОР спреман на све
Портпарол КФОР пуковник Макс Барбацини изјавио је приштинском дневнику „Зери“ да су међународне војне снаге на Косову спремне за сваку ситуацију у којој би била потребна њихова интервенција у складу са мандатом из Резолуције 1244 Савета безбедности УН.
Барбацини је рекао да КФОР није предузео тактичке измене на терену после инцидента са возом на линији Београд-Косовска Митровица. Он је додао да питање воза треба да решавају Београд и Приштина и апеаловао на њих да покажу уздржаност и почну дијалог.

„Тешко нам је да коментаришемо јер Албанци ликују и српдају се са нама и нашом државом. Али, како се ближе председнички избори у Србији, сад би сви напрасно да нас обилазе, пумпају мишиће и свој его подгревају патриотским изјавама. Ми одавде из Грачанице све јасно видимо, јер 17 година живимо у страху, ишчекивању нечег лошег, па смо развили инстикт и осећај за политиканте, преваранте и лажне патриоте. Жалосно је што се и у овој, као и код сваке власти која долази из Београда, увек ухлебе они који су продавали дедовину и којима су задњице у Србији, а џепови на Косову и Метохији,“ каже други мештанин.
Дарко Димитријевић, уредник радио Гораждевца подсећа да је Београд потписао разне споразуме у Бриселу, да воз на релацији Краљево – Косовска Митровица, односно Звечан, годинама нормално функционише, а да су са „овим маркетиншим возом дошле и тензије.“
Рама: Срби туристи на Косову
Огласио се и албански премијер Еди Рама који је рекао да нема потребе за забринутошћу због „политичке игре возовима и авионима“.

„Косово је успело као независна држава, док Београд и даље пати од кошмара прошлости. Срби ће на Косово моћи да уђу само као туристи,“ рекао је Рама.

Председник Косова Хашим Тачи написао је на свом Твитер налогу да се нада да је Србија научила лекцију из провокације с возом. Он је позвао на дијалог као и покрајински премијер Иса Мустафа који је поручио Београду Србима на Косову не треба заштита јер их Приштина штити.

„У тој маркетиншкој игри, шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић очигледно није имао у виду Србе који живе у Метохији, Гораждевцу и Великој Хочи, дакле у окружењу, где је већи део албанског друштва отворено екстреман. Било би добро да је Косово Србија, али та Ђурићева порука исписана на возу овде ништа не значи, односно, некако нам увек удари по кичми. Нити му је маркетиншки воз стигао на одредиште, нити је вратио Косово или укинуо договор из Брисела, нити је нама боље. Напротив! У Гораждевцу је бар 50 возила са српским регистарским таблицама, у којима смо након прича о возу и војсци мета за каменице екстремиста, истог трена кад мрднемо из нашег гета,“ каже Димитријевић.
Он подвлачи да „нема сумње да би сви Срби на КиМ волели да се српска војска врати“.
„Али, искуство са београдским политичарима и наша реалност, годинама нас уверавају да је то само маркетинг који нам доноси проблеме. И зато не могу да разумем такве поруке председника Србије. Стога се основано плашимо да смо ми Срби на КиМ део исцениране представе, а након избора, када се смире страсти, све ће отићи у другом правцу. Баш као и раније,“ закључује Димитријевић.

 

 

Извор: Вести online