САД увеле санкције Додику, Додик се обраћа јавности

Милорад Додик (Фото Спутњик)

ВАШИНГТОН- Америчко министарство финансија увело је санкције председнику Републике Српске Милораду Додику наводећи да је разлог за то „опструирање примене Дејтонског споразума.“ Санкције, које је увела Канцеларија за контролу стране имовине, омогућавају америчким властима да блокирају приступ било којој имовини или средствима Додика која су под јурисдикцијом САД, пренео је Ројтерс.

„Опструирањем Дејтонског споразума Милорад Додик представља значајну претњу суверенитету и територијалном интегритету Босне и Херцеговине”, рекао је Џон Смит, вршилац директор „OFAC”.

Он је додао да „данашња одлука подвлачи посвећеност САД Дејтонском споразуму”, додао је он. Председник Републике Српске обратиће се у среду јавности, саопштено је из Додиковог кабинета – преноси Танјуг.


(Фото Принтскрин)

СДА поздравила увођење санкција САД Милораду Додику

САРАЈЕВО – Странка демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића поздравила је то што су САД увеле санкције председнику Републике Српске Милораду Додику наводећи да се Дејтонски мировни споразум мора поштовати те да свако ко покушава да наруши интегритет БиХ мора да сноси санкције.

„Свако ко подрива суверенитет и територијални интегритет БиХ мора сносити политичке и кривичне санкције, како од стране институција БиХ тако и од стране међународне заједнице, саопштено је вечерас из Странке демократске акције, преноси Фена.

Та странка тврди да Милорад Додик већ дужи временски период подрива Дејтонски мировни споразум и доводи у питање мир и стабилност у БиХ и региону.

„У том контексту, СДА сматра очекиваном данашњу одлуку администрације САД-а о увођењу санкција председнику РС-а”, наводи се у саопштењу СДА.

СДА позива све политичке актере у БиХ да заједно наставе да изграђују стабилну државу БиХ у складу са Дејтонским мировним споразумом јер је то у интересу свих народа и грађана те земље – преноси Танјуг.

Додик: Немам информацију о санкцијама САД, али их очекујем

ВАШИНГТОН, САРАЈЕВО – Председник Републике Српске Милорад Додик огласио се поводом вести да су против њега САД увеле санкције рекавши да не зна да ли је та информација тачна, али и да очекује тако нешто.

„Не знам да ли је информација да сам стављен на америчку црну листу тачна, јер ниједан званични документ још нисам добио. Али, очекујем тако нешто,„ рекао је Додик, пренеле су бањалучке Независне новине. И шеф Представништва РС у Вашингтону Обрад Кесић каже да нема информацију да су САД увеле санкције председнику Додику.

„Ништа службено није саопштено, а колико знам такве информације нема ни Амбасада. Мало је чудно да су такве информације добили медији”, рекао је Кесић за РТРС повом медијских спекулација о увођењу санкција председнику РС.

Игор Црнадак, министар спољних послова БиХ рекао је за „Независне” да ни ово министарство није обавештено о санкцијама за Милорада Додика. „Видео сам ту вест, али ништа не знам о томе, нас још нико ништа није обавестио”, рекао је Црнадак.

Како су објавили неки медији санкције против Додика подразумевају забрану путовања у САД и замрзавање имовине на територији САД, као и у свим земљама које се буду придружиле санкцијама.

Иначе, Додик је већ отказао пут у САД, на инаугурацију изабраног председника Доналда Трампа, јер му Амбасада САД у Сарајеву није издала најпре дипломатску, а потом и грађанску визу.(Танјуг)

Вучић: Није реално да се придружимо санкцијама Додику

ДАВОС/БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да није реално очекивати да Србија замрзава имовину и не дозволи улазак председника Републике Српске Милорада Додика и да се то неће догодити.

Премијер је, одговарајући на питања РТС у Давосу, где учествује на Светском економском форуму, рекао да је од Американаца добио информацију да ће се тако нешто догодити, али не и о садржају тих санкција.

Како је рекао, на питање да ли ће се Србија придружити санкцијама против председника РС, може да каже да је Влада Србије та, као колективни орган, која одлучује.

„Лично не знам како да вам одговорим: ми да кажемо да Србија замрзава имовину председнику РС, да му не дамо да допутује у Београд – није реално и то се неће догодити”, рекао је Вучић – преноси Танјуг.

Амбасадорка САД: Додик претња Дејтону

САРАЈЕВО – Амбасадорка САД у БиХ Морин Кормак изјавила је да су САД увеле санкције председнику РС Милораду Додику, јер се, како је навела, успротивио Уставном суду БиХ и прекршио закон, те представља претњу спроводењу Дејтонског споразума.

„Као резултат данашњих санкција, сваки део имовине или интерес за имовину господина Додика, а која је у поседу или под контролом особа из САД или која се налази унутар САД, мора бити блокиран. Осим тога, генерално су забрањене трансакције држављана САД које укључују господина Додика”, навела је Кормакова.

Она је додала да више информација о Балканском програму санкција који укључује блокирање имовине особа које представљају претњу међународним стабилизационим напорима на западном Балкану може да се пронађе на Интернет страници Министарства финансија САД.

Америчко Министарство финанансија увело је санкције председнику Републике Српске Милораду Додику наводећи да је разлог за то „опструирање примене Дејтонског споразума”.

 

Извор: Политика