САРАЈЕВО: Дудаковић позвао на рат; Оштра реаговања из Српске

Фото: РТРС

Ратни бошњачки генерали поново позивају на рат.

Након Сефера Халиловића, урадио је исто и Атиф Дудаковић, и то са скупа у Луксембургу. Буде ли потребно, каже, и сутра ће у борбу против наводних агресора, а за тако нешто, тврди, има подршку критичне масе.

Оштро су реаговале борачке огранизације из Српске. Слање оваквих порука из Европе, Дудаковићу су омогућили Хашки трибунал и бх. правосуђе, који пензионисаног генерала тзв. Армије БиХ нису процесуирали за злочине. Његов позив младим Бошњацима да купе униформе, за потпредсједника Народне скупштине Ненада Стевандића позив је којим се демаскирају праве намјере.

Нема предаха када је ријеч о нападима на Републику Српску! Поново наводни геноцид и поново над Бошњацима. Његову најаву и почетак рата Српска је, према ријечима Атифа Дудаковића, славила 9. јануара. Он се, каже, борио против агресора на своју земљу. Затреба ли, и сутра ће то учинити. За тако нешто, сматра, има и критичну масу, како их назива, патриота да одбране Босну. И не само то. Радиће на њиховом умрежавању. Младим Бошњацима поручује да купе алфа униформу, чизме, врећу за спавање, ранац.

– Дао сам себи завјет и неколико задатака, преносити истину и борити се за њу, пренос знање, разумијевање будућим генерацијама да не би прошле као многе наше генерације, прије свега муслимана на подручју бивше Југославије – рекао је Дудаковић.

Порука Атифа Дудаковића, за борце, није изненађење, јер су Хашки трибунал и Тужилаштво БиХ пропустили прилику да изрекну пресуду за злочине за које је директно или индиректно одговоран. Злочине које је починио 5. Корпус тзв. Армије БиХ, којим је он командовао.

– Ја бих га подсјетио да је он био југословенски патриота и да је под Младићевом командом бранио Југославију. Хоће ли да оспори право да смо бранили државу која је 1918. створена – пита Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да се може поставити питање каква би била правна и физичка заштита Срба у БиХ да нема Републике Српске.

– Зато морамо да је славимо. Зато морамо да је чувамо и бранимо – рекао је Милуновић.

У злочинима Дудаковићевог Корпуса убијено је више од хиљаду људи, више стотина је нестало, и протјерано десетине хиљада, подсјећају из Републичке организације породица несталих.

– За очекивати је да човјек без казне може да се врати на мјесто злочина и да понови такав злочин, па не чуди да даје такве изјаве – каже Недељко Митровић, предсједник Републичке организације породица погинилих, заробљених бораца и несталих цивила.

Дудаковићу Ветерани поручују да би омладини, умјесто позива да купе униформу и ратних поклича, требало да даје лекцију из које могу много да науче.

– Зашто их не уче да је Република Српска трајна творевина која је међународно призната. Зашто их не уче да је БиХ заједница два ентитета и три конститутивна народа – пита Душко Вукотић, предсједник Удружења „Ветерани Републике Српске“.

Мржња према Републици Српској није само политичка нити интелектуална, сматра потпредсједник Парламента Српске Ненад Стевандић. Ово је, тврди, мржња која припрема за неку врсту напада војног карактера.

– Двадесеттри године смо славили 9. јануар и двадесеттри године то никоме није сметало у Федерацији. Нико није ни знао шта се славило. Сада се види да је то само повод за дизање негативне атмостфере и негативне енергије и позив за организовање Бошњака против Републике Српске – каже Стевандић.

Да је среће реаговали би државни органи и он се не био овако јуначио, упозоравају стручњаци за безбједност. Истичу, поруке са скупа дио су опште атмосфере којој доприноси бошњачки лидер Бакир Изетбеговић, који је, кажу, забринут због глобалних промјена које ће донијети нова америчка администрација.

– Све су прилике да ће он бити суочен да мора дати одговоре на своје везе са радикалним исламистичким идеологијама. У првом плану, са Муслиманским братством – каже Предраг Ћеранић, стручњак за безбједност.

Џевад Галијашевић упозорава да Изетбеговић преко директора ОБА припрема озбиљан сукоб и рат који ће избити на прољеће.

– Ово што видимо као невиђену пропаганду у БиХ, мржњу и стварање климе погодне за напад на Републику Српску, прате и догађаји у региону – оцијенио је Галијашевић у изјави Срни.

Извор: Искра