Зашто је Вучић својом несмотреном одлуком омогућио Приштини да нас опет лако победи?

Пише Дејан Баљошевић –

Власт у Београду је недељама уназад, ничим изазвана, громогласно најављивала долазак воза у Косовску Митровицу и то са таквим жаром и помпом, као да ће са њим, косметским Србима, стићи крај свим патњама и проблемима.

Вучићев Воз

Те најаве и рекламе су биле тако гласне да је изгледало да је Београд одлуку о успостављању железничке линије између Београда и Косовске Митровице, донео у сагласности са Бриселом, Вашингтоном, Москвом, Приштином, ОЕБС-ом, КФОР-ом итд. итд, а испоставило се да се радило само о још једном неозбиљном и неуспешном блефу, који је омогућио Приштини да поново лако поентира у корист одбране свог „државног суверенитета“ и „територијалног интегритета“. Фудбалским речником речено, уместо да брани наш изрешетан гол,  Вучић је намерним играњем руком у нашем казненом простору омогућио Приштини да нам пуца пенал и поново да гол уз аплауидирање својих навијача са Запада.

Кићење воза паролом „Косово је Србија“, је такође изненађујуће за косметске Србе, јер знају да наша власт, притиснута и условљена Бриселом, ту паролу више не сме да пропагира ни у самом Београду, у парламенту, у медијима, плашећи се да њоме не испровоцира реакције западних штићеника и плаћеника попут: Наташе Кандић, Јелене Милић,  Жена у црном, Чеде Јовановића и др. Како су онда мислили да ће албански цариници и специјална полиција, допустити да та парола са возом ушета на „њихову“ територију.

За Србе на КиМ је још болније што је воз руски (тако су га несрећно називали у медијима), па је његовим заустављањем и враћањем за Београд, симбилички изгледало да је Приштина, само уз помоћ једне групе својих специјалаца, победила и Србију и Русију заједно.

Збуњује и реакција званичног Београда, који се није толико бунио када се наш преговарачки тим у Бриселу, са давањем бројних уступака Албанцима, одрицао дела, по дела нашег државног суверенитета и територијалног интегритета, као што су најновији уступци са давањем телефонског позивног броја, са укидањем нашег судства и другог, што сада за директну и логичну последицу има забрану уласка „београдског воза“ на КиМ.

Ако је све ово било само због предизборне кампање за предстојеће председничке изборе, много је, јер је болело и било понижавајуће за косметске Србе, који, опет изиграни, већ протестују у Косовској Митровици и то опет против погрешне стране – Приштине, а не против Београда, који им овим својим непромишљеним и унапред не припремљеним потезом, може угрозити и редовну, од 2008. године успостављену железнику линију на релацији Краљево – Звечан.