Срби на окуп у Русији (видео)

Srbi na okup RusijaУдружење грађана Срби на окуп са благословом свог духовног пастира Владике рашко-призренског и косовско-метохијског у егзилу Г.Г. Артемија је у периоду од 13. до 28. јула 2012. год. организовало поклоничко путовање у Русију. Из Београда је кренула група од 15 Срба, а у Москви нас је сачекала група ходочасника из Русије.

Програм је био веома згуснут и обиман, а ми потпуно ненавикнути на велике удаљености нисмо ни очекивали да су пред нама хиљаде километара пута и две Литије у две ноћи, укупно око 60 километара пешачења.  Путовање је после доласка у Москву започело одласком до Cергијева Посада, Троицко-Сергиjевске Лавре и раном Литургиjом, а увече настављено возом до Јекатеринбурга где смо стигли после два дана пута. Након обиласка манастира Гањина Јама где су спаљене  мошти Св. Цара са Породицом и кратког одмора отишли смо на ноћну Литургију у Храму-на-Крви на месту где су убиjени Св. Цар и Породица,  а након тога наставили смо Крсни Ход, литиjу, око 35 км. Исти дан смо присуствовали и резању Славског колача Руско-Србском Братству Светих Цара Николаjа и Владике Николаjа.

Исто вече смо отишли до Алапајевска на ноћну Литургија, а у наставку на Крсни Ход, литију  око 25 км до манастира Новомученика Руских где су страдали Св. Јелисавета, Св. Варвара и други Царски Великомучениомученици. А затим, током исте недеље, прешли смо још скоро 6000 километара аутобусом по Уралу и централној Русији: Јекатеринбург, Тјумен, Тоболск, Кунгур, Перм, Казањ, Рјазањ, Дивјејево, Оптина пустиња, Боровск, Москва.

Са нама је путовала и руска новинарка Алла Волкова која је у свом тексту након путовања написала и следеће:

Русија! Баљшаја, велика,
Светлаја, плааветна, моја љубимаја!
Носи те у срцу Србија –
Земља словјанскаја и православна
ја...
Ову песму је запевао српски део наше групе испред Храма на Крви у Јекатеринбургу, где смо допутовали на ходочашће уочи празника Св. Царских мученика. И одмах затим зачула се још једна:

Ој, Косово, Косово
Земљо моја вољена,
Земљо славних витезова
Лазара и Милоша!

Око њих су се окупили људи који су их слушали и фотографисали. Однекуд се појавила и телевизијска екипа. Иако су песме биле на српском језику и нису се могле дословно разумети,  свако је морао осетити како су срца тих људи испуњена љубављу према Русији и Србији.“

СНО „СРБИ НА ОКУП“

У наставку погледајте филм са путовања