Честитка Патријарха Иринеја Папи Фрању: „За ново звање Дух Свети Вас је призвао“

patrijarh irinej

Његова Светост
Папа  Ф Р А Њ О 

Ватикан

Ваша Светости,

Испуњени духовном радошћу поводом Вашег избора за новог Епископа древног и славног града Рима – Поглавара свих Римокатолика широм света, упућујемо Вам Наше искрене честитке.

Божија воља је да сви народи света познају Онога који је прави Пут, Истина и Живот – Једини човекољубац, Господ Исус Христос. Он, будући Спаситељ света и Избавитељ од таме греховне, данас је у Вашој личности добио још једног новог духовног молитвеника пред Престолом Својим.

Ваше свештено служење пратиће искушења овога света која ћете имати пред собом, и она представљају огромно бреме – у људским размерама можда и немерљиво. Но, сви смо позвани и да послушамо Христову заповест: „Узмите јарам мој на себе и научите се од мене; јер сам ја кротак и смирен срцем, и наћи ћете покој душама својим.“(Мт. 11,29-30)

Слика достојанства човека се у нашим временима јасно урушава пред притисцима разних неправди, угњетавачких ратова, неоснованих претњи тоталитарних режима и власти које не мисле на будућност овог света, а камо ли да брину за Христово Царство Небеско.

Стога се молимо Господу нашем Исусу Христу, да Вам подари обиље своје милости и духовне снаге у новом звању за које Вас је Дух Свети призвао, како би истрајали на путу Јеванђеља са Његовом ванвременом поруком свету и поздравом који је Он вазда упућивао својим ученицима: Мир вам!

Чврсто изражавамо наду да ћете и Ви, Ваша Светости, попут Вашег Високоуваженог Претходника, трагајући за миром и праведношћу, који су преко потребни овом свету, остати на трагу братољубиве и непоколебљиве подршке Православном српском народу у његовим изузетним напорима за очување територијалне целовитости државе Србије у проблему једнострано проглашене независности тзв. „Репбулике Косова“.

Желећи Вашој Светости, Вашем Христољубивом клиру, као и свим Римокатоличким верницима широм света, свако добро од Дародавца свих добара, још једанпут Вас срдачно поздрављамо и остајемо у љубави Васкрслог Господа Исуса Христа,

Патријарх српски

И р и н е ј

Преузето са сајта СПЦ

Функционални линк http://www.spc.rs/sr/chestitka_patrijarha_srpskog_g_irineja_novoizabranom_papi