Тројка се одрекла Севера?

dacic-nikolic-vucic-izdaja Обраћајући се промрзлим новинарима у понедељак касно увече на тргу Шуман у Бриселу, председник Србије Томислав Николић изјавио је да је споразум Београда са Приштином на домаку зато јер је „Приштина попустила“, али је и први пут јасно рекао да Заједница српских општина на Косову неће моћи да има законодавну и извршну власт.

– Та заједница (српских општина) не може да доноси законе, али може да доноси своја правила у оквиру закона као што уосталом све државе ЕУ имају исте законе и ту се много не разликују, али зато постоји много таквих заједница које живе потпуно мирно и слободно – рекао је Николић, после састанка које је заједно са премијером Ивицом Дачићем и вицепремијером Александром Вучићем имао у седишту ЕУ.

Ипак, до даљег, неизвесно око чега је то Приштина „попустила“, како је рекао председник Николић. Сасвим је међутим извесно да је државна „тројка“ Србије пристала да повуче захтев о извршним и законодавним овлашћењима српских општина. Тиме је Србија отворила простор за споразум у „духу Ахтисаријевог плана“ како то Немци воле да кажу. Од самог почетка од Србије се не тражи да призна независност Косова, али се захтева да на институционалном и фактичком плану“ не омета функционисање Косова као независне државе“.

Брифинг за новинаре после састанка српског државног врха са шефицом европске дипломатије, деловао је у понедељак увече надреално – потпуно у складу са балканским (не)приликама, метафорично одсликавајући међународни положај Србије.

Наиме, председник Србије, премијер и потпредседник Владе изашли су из зграде Европске комисије да би се председник обратио новинарима на сред улице, на минис три степена док се ситан снег ледио чим би дотакао застакљени асфалт, а удари леденог ветра свима измамљивали сузе.

Бирократија Европске комисије није могла да ни минимални напор да омогући да се државни врх једне земље, макар то била и Србија, с обзиром на невреме, састане десетак минута са новинарима у улазном холу зграде. Николић, Дачић и Вучић нису имали времена да иду у амбасаду Србије у Бриселу јер су журили на своје одвојене авионе како би се што пре вратили у земљу.

Показало се да су добро учинили што су пожурили. Само сат времена после њиховог одласка, обустављени су авионски летови и бројне возне линије из Брисела. Да државни врх није пожурио могло је да се деси да буду приморани да Србијом управљају из Брисела у коме је међународни и унутрашњи саобраћај јуче цео дан био скоро потпуно блокиран.

Споразум за десет дана?

– Може се очекивати да ће у идућих десет дана сигурно проистећи такви резултати да бисмо могли да наслутимо да ће доћи до договора између нас и Приштине и да то буде подстрек за Европску унију да са Србијом почне преговоре о чланству – рекао је Николић.

Посебан закон

Председник Николић је такође додао да ће српска заједница на Косову имати своја правила, своје правосуђе и да ће бити јасно да је нико није напустио. Он је рекао да ће српска заједница „бити на одређени начин везана за Приштину“.

– По нама део то ће и даље бити територије Републике Србије, о чему ћемо донети посебан закон – рекао је Николић.

Далеко од потписивања

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да је Србија далеко од потписивања договора и споразума са представницима власти у Приштини о питању заједнице српских општина на Косову.

Дачић је истакао да Србија жели да настави европски пут али да се то питање може решити једино политичким договором, уз међународне гаранције.

– Ако се разиђемо, Тачи ће покушати оружјем и Србија ће реаговати. И опет смо на почетку – рекао је премијер Србије.

СРБИ С КОСМЕТА ОГОРЧЕНИ ЗБОГ ПОЛИТИКЕ БЕОГРАДА

Јакшић: Капитулација у Бриселу

Потпредседник Скупштине заједница српских општина и насеља на Косову и Метохији Марко Јакшић оценио је да је Србија капитулирала у Бриселу и да су ради виртуелног пута у ЕУ издати национални и државни интереси.

Јакшић је рекао да председник Србије Томислав Николић изјавом како је „Приштина попустила“ покушава да „замаже очи српском народу“, тврдећи да ће у наредној рунди преговора Београда и Приштине бити постигнуто решење које ће значити очување државних интереса.

– То није тачно, Николић се одрекао Косова и Метохије – каже Јакшић, који је и посланик ДСС-а у Скупштини Србије.

Он је подсетио како је Николић на предизборном митингу у Косовској Митровици дао гаранције да ће поништити споразуме које су постигли Борислав Стефановић и Едита Тахири и вратити Косово и Метохију у састав Србије.

– Нажалост, он не само да није поништио споразуме већ је исте доградио и административне прелазе претворио у граничне – додао је Јакшић.

Он сматра да је Споразумом о интегрисаном управљању прелазима заокружена косовска независност, а да је поруком Николић из Брисела прихватио да угаси српске институције на Косову и интегрише тај део српске територије у једнострано проглашену државу Косово.

Потребан референдум

Према речима Марка Јакшића, Срби на северу покрајине се надају да ће Николић пре стављања потписа на „документ о предаји Косова“ расписати рефереднум о измени Устава.

– Јасно је да више од 70 одсто Срба у избору ЕУ или Косово и Метохију каже „не“ ЕУ и зато сам уверен да ће договор из Брисела остати само усмени и да неће бити примењен, јер то искључиво зависи од српског народа на Косову и Метохији – поручује Јакшић.

Н. Јокић / Вести