Реформа МУП-а Србије поверена британском обавештајцу и промотеру НАТО!

Комплетна реформа Министарства унутрашњих послова поверена је саветнику министра Стефановића, доктору Амадеу Воткинсу, који је представљен као британски стручњак, признат на међународном плану због научних дела из области безбедности. Ко је, међутим, заправо Воткинс?

Британски шпијун и борац за независно Косово

Како депеше Викиликса недвосмислено показују, Воткинс је као британски обавештајац, годинама уназад инсталиран у Београду да скенира стање у безбедносним службама, утиче колико може и извештава о томе британску амбасаду и министарство унутрашњих им послова.

Тако, примера ради, у једном од многобројних рапорта, а које је објавио Викиликс, у новембру 2008. годин Воткинс хвали људе које је Дачић поставио на челне позиције у МУП-у, јер, иако можда нису најспособнији, не противе се “прекопотребним реформама” као што су то радили Јочићеви кадрови.

118 Реформа МУП а Србије поверена британском обавештајцу и промотеру НАТО!?
Да Воткинс воли нешто зарадити са стране, потврђено је и у фебруару 2012. године, када је Викиликс објавио мејлове и адресе сарадника злогласног “Страфора”, америчке компаније, по многима ћерке фирме Стејт Департмента, која пласира поверљиве информације на глобално тржиште у договору са владом и произвођачима оружја, неретко изазивајући кризе.

119 Реформа МУП а Србије поверена британском обавештајцу и промотеру НАТО!?Ваткинс, иначе “научни сарадник” неколико института при британском министарству одбране, није пропустио прилику ни да се бави темом Косова.

Тако у књизи “Србија:унутрашња борба” из 2006. године, саветник министра Стефановића, наводи да се мора створити илузија како су обе стране победиле, да је “статус кво” (у том моменту) неодржив, али да је нереално да се питање Косова коначно реши те године (не треба журити), премда Запад мора инсистирати да се преговори заврше.

120 Реформа МУП а Србије поверена британском обавештајцу и промотеру НАТО!?Део Воткинсове “анализе”

Воткинс нешто касније објављује и књигу “Косово: корачање напред”, где је нешто радикалнији и објашњава како се косовско друштво мора и може трансформисати, а истовремено радити на сузбијању било каквог српског отпора.

Увлачио Црну Гору у НАТО, закувавао арапско пролеће

Иако је гостујући на (НАТО телевизији) Н1 Воткинс изјавио како су бесмислене тезе да је НАТО експонент, чињенице говоре другачије.

Тако је, у званичном НАТО гласнику, 2007. године објавио рад “НАТО и Балкан: Случај већег проширења”, у којем практично износи план интеграције балканских држава у овај војни савез.

121 Реформа МУП а Србије поверена британском обавештајцу и промотеру НАТО!?Интересантно је да “човек који нема везе са НАТО пактом”, рецимо, прошле године у Подгорици на 2БС Форуму (НАТО пропагандном скупу) буде модератор предавања под називом “Позиционирање НАТО-а на глобалној шаховској табли”. На том предавању између осталог, присуствовали су и министри спољних послова Албаније, Бугарске и Босне и Херцеговине, потом Весна Пусић испред Хрватске, тадашњи вицепремијер и министар иностраних послова Црне Горе Игор Лукшић, али и “велики брат” Брајан Хајт испред Сједињених Америчких Држава.

122 Реформа МУП а Србије поверена британском обавештајцу и промотеру НАТО!?Воткинс је своје умеће потврдио и раније – тако је 2005. и 2006. године, као извршни директор, радио на програму “Развоја цивилног друштва” који се односио на арапски свет и блиски исток, а чије је седиште било у Јордану. Он то наводи и у својој званичној биографији, а овај посао радио је за Британску безбедносну академију. Како сам наводи, циљ програма је било охрабривање невладиних организација да учествују у реформи безбедносног сектора у земљи и региону, а нарочито у складу са НАТО иницијативом за медитеранским дијалогом. Већина полазника ове “Воткинсонове школе” постали су лидери током демонстрација, насилних смена власти и револуција у арапском пролећу.

123 Реформа МУП а Србије поверена британском обавештајцу и промотеру НАТО!?Загрепчанин који саветује за џабе

Воткинс је, пошто се очигледно показао, касније добио задатак да учествује у трогодишњем програму за обуку невладиних организација у Србији и њиховим деловањем у сфери “унутрашњих политичких послова”.

Иначе, према првом уговору који је 2014. године потписао са МУП-ом, он је Стефановића саветовао волонтерски и без новчане надокнаде. Или је Воткинс филантроп и Арчибалд Рајс други у најави, или су посреди неки други интереси и послови, за које је плаћен од стране других газда…

zagrep. Реформа МУП а Србије поверена британском обавештајцу и промотеру НАТО!?

За крај, ваља напоменути да је овај британски оперативац на привременом раду у МУП-у, рођен у Загребу.

Аутор: Т. Ловрековић

Извор: Ин4с