Свети архиђакон и првомученик Стефан свечано прослављен у Ариљу

DSC5335-1На празник Светог првомученика архиђакона Стефана, 27. децембра/9. јануара, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у истоименом манастиру у Ариљу уз саслужење хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, архимандрита Варнаве, протосинђела Агапита, протосинђела Иринеја, јеромонаха Јована и јерођакона Паладија.

Прослави патрона манастира, Светог архиђакона Стефана, присуствовало је око 70 верника.
Након Литургије Владика Артемије је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које је принео настојатељ манастира протосинђел Агапит са својом у Христу братијом.

Присутном народу се архипастирском беседом обратио Владика Николај:

“Мир Божији, Христос се роди! Овај поздрав, драга браћо и сестре, ових дана и увек када славимо божићне празнике и до светог Богојављења, уноси радост у срца наша. Да да Бог да разбукти веру нашу, да је оснажи да нас укрепи, да верујемо као што је веровао свети апостол, првомученик и архиђакон Стефан. Имао је живу веру у живога Бога, и пун беше премудрости Духа Светога, и пун вере у Господа Исуса Христа и силе. Да! Искрена, топла вера у Господа Исуса Христа даје нам силу, благодатну силу да живимо овде, да испуњавамо свете заповести Божије, и да живимо по светој вољи Божијој, и да уз Божију помоћ и благодатно одбацимо од себе сваку прљавштину тела и духа, и да уз помоћ Господа победимо и ми своје грехе, одбацимо сваку прљавштину, да се испунимо благодатно Духа Светога, премудрости Божије и силе Божије као свети архиђакон Стефан који је заштитник ове свете обитељи и овога светога храма.“

Уследила је трпеза љубави коју је за присутне приредило братство манастира.

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.