Протест у Њујорку: Шкије не могу да се играју с нама (фото)

Њујорк — Неколико десетина Албанаца одржало је протест испред Мисије Србије при УН у Њујорку захтевајући ослабађање Рамуша Харадинаја.

Група грађана викала је „УЧК“ и певала песму Беса, односно „Заклео сам се да ћу живот дати за Косово“.

Славећи Харадинаја као „албанског сина“ и „ослободиоца“, они су називали Србе и Србију погрдним именима, те поручили да сви Албанци, без обзира где се налазе морају да знају, да је лидер Алијансе „неправедно ухапшен“ у Француској по српској потерници.

„Харадинај је син наше демократије и херој“, узвикивали су Албанци испред српске Мисије у Њујорку.

„Не само овде треба рећи целом свету, а посебно ‘шкија’ (свиње, што је погрдни назив за Србе) да се не могу играти са нама Албанцима. Ослободите Рамуша…“, у глас су викали окупљени на протесту.

Они Харадинаја сматрају „албанским ослободиоцем“ и да је дошло време, како кажу, да Албанци треба да се ослободе „српске репресије“.

Учесници протеста, који је одржан у понедељак, 9. јануара, су носили албанске, америчке и заставе „велике Албаније“, а вође протеста су се присутнима обраћали преко мегафона.

Рамуш Харадинај ухапшен је прошле среде у Француској по потерници Србије и задржан је у притвору, а о његовој екстрадицији Србији француско правосуђе ће одлучивати након што добије од Србије захтев за изручење.

Такав захтев Србије је француским властима послала раније током дана.

Србија га тражи због сумње да је починио злочине на Косову и Метохији 1998. и 1999. године који нису били обухваћени оптужницом Хашког трибунала по којој је правоснажно ослобођен.

У питању су ратни злочини против цивилног становништва у зони одговорности Дукађини 1998. и 1999. године.


Извор: Б92, ТАНЈУГ