Лед зауставио бродове

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре обуставило пловидбу на Дунаву, од Бездана до Прахова. – Замрзнуто 70 километара водовода на Пештерској висоравни. – Ванредна ситуација у шест општина

Лед на Дунаву код Земуна (Фото Мики Величковић)

У Србији су се у многим крајевима температуре спустиле и испод минус 20 степени Целзијуса, а ледени дани, према најави метеоролога, продужиће се до среде, пренеле су агенције и интернет портали. Ванредна ситуација проглашена је у шест општина: Сјеници, Медвеђи, Алексинцу, Тутину и Владичином Хану.

Овако ниске температуре довеле су до појаве леда на Дунаву, Сави, Тиси и Великој Морави. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је од 14 часова обуставило пловидбу теретних и путничких бродова и чамаца Дунавом, од Бездана до Прахова.

„Обустава ће бити на снази до даљег”, рекао је за Танјуг Вељко Ковачевић, помоћник министра за водни саобраћај. Према његовим наводима, на београдском сектору Дунава ангажован је брод „Топола”, који је убрзо потом интервенисао код моста „Михајло Пупин”, где су четири барже биле заробљене ледом и код хотела „Југославија”.

Могућа и ледена киша
У Србији ће у понедељак бити облачно, местимично са снегом. На северу ће по подне падавине престати, док ће увече и током ноћи доћи до делимичног разведравања. И даље ће дувати ветар, слаб и умерен северозападни, ујутру и пре подне на истоку и у планинским пределима повремено јак.Јутарња температура кретаће се између -18 и -10, а највиша дневна од -11 до -6 степени. Републички хидрометеоролошки завод упозорава да ће до среде на подручју Србије бити ледени дани, с јутарњим температурама од -18 до -10, локално и ниже, а у планинским пределима око -25 степени. И у Београду облачно, повремено са слабим снегом.

Ковачевић је подсетио да је на Тиси, као и на каналу Дунав–Тиса–Дунав, саобраћај обустављен пре два дана и да је та одлука још на снази.

Дописник Танјуга из Јагодине јавио је да се заледила и Велика Морава, што се последњи пут догодило пре 22 године.

И у Тутину уведено ванредно стање, како је за Танјуг рекао председник општине Шемсудин Кучевић. „Ставили смо акценат на Пештерску висораван, где смо, после неколико дана ниских температура, нижих од минус 30 степени, били приморани на то због тешке ситуације, а посебно због проблема водоснабдевања, јер је комплетан водовод на Пештерској висоравни, у дужини од 70 километара, замрзнут”, навео је Кучевић.

Велики минус претпрошле ноћи избацио је из погона скоро све трафостанице у општини Пријепоље, али је дистрибуција преподне успела да отклони квар и настави снабдевање потрошача у највећем делу града.

Поводом хаварија трафостаница начелник Управе за управљање ризиком Сектора за ванредне ситуације Живко Бабовић рекао је Танјугу да се проблеми отклањају у ходу.

„Од прошле ноћи имали смо озбиљних проблема, који још трају, али се отклањају кварови на напајању читаве територије општине Пријепоље, где је услед испадања главне трафостанице цела општина остала више сати без струје”, рекао је Бабовић.

На територијама општина Сјеница, Медвеђа, Алексинац и Блаце, где је проглашена ванредна ситуација, стање се постепено нормализује.

Бабовић упозорава да овако ниске температуре погодују стварању леда на приобаљима и наговестио могућност појаве леда веће дебљине на рекама, због чега је позвао грађане који имају пловила на води, да их извуку на обалу како се не би заледила.

Лед на Дунаву код Новог Сада (Фото Танјуг)

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије апеловало је на грађане и надлежне службе да помогну дивљим птицама у изузетно хладним данима који су погодили Србију овог јануара, пренео је Танјуг.

Екстремне хладноће посебно су опасне за мале птице певачице, попут врабаца, зеба, стрнадица, сеница и дроздова, које тешко долазе до хране и чија су мала тела најизложенија смрзавању.

Ситуација је изузетно озбиљна и на водама на којима током зиме борави и до 350.000 патака, гусака, лабудова, галебова, корморана, гњураца, чапљи и других птица које углавном зависе од исхране и боравка у барама, ритовима, језерима, на рекама и рибњацима, који у оваквим данима брзо заледе.

Залеђене воде принудиле су птице водених станишта да се концентришу углавном на рекама, где су изузетно угрожене недостатком хране, узнемиравањем и убијањем.

Одложили бележнице и прихватили се носила

Сјеница – На Пештерској висоравни, у атару сјеничке општине, прочишћена је тек трећина путева до стотину села и заселака. Добро је што су машине стигле у центре свих месних заједница, па је свако село сада ближе комуникацији, иако су још многа у снежној блокади.

– Не може се брже, на Пештерској висоравни температура je била минус 33 степена. Половину машина смо једва, уз велике тешкоће, покренули, јер нафта мрзне, а чак и кад успемо да кренемо сметови чак и најјаче зачас заробе – објашњава нам Микаило Каличанин, заменик председника сјеничке општине, којег ових дана, како нам телефоном говори један мештанин, зову и „пештерска мајка”, пошто је задужен за инфраструктуру и ових дана је стално на терену.

У разговору за „Политику” Каличанин се на то не обазире, већ истиче храброст и хуманост наших колега Зорана Шапоњића из Ужица и Едипа Конића из Сјенице.

– Они су били са мном кад смо данас спасавали осамдесеттрогодишњу старицу Маројку Средојевић из подголијског села Лева Река. Она се синоћ код куће оклизнула и сломила руку. Нисмо ниједном нашом машином могли до тог села, већ смо чекали „комбинирку” из Новог Пазара. Њом смо стигли до негде километар и по надомак села и даље никако, чак ни моторним санкама. Шта смо онда могли него пешке кроз сметове. У помоћ су нам прискочиле ваше колеге, одложили су своје торбе, бележнице и апарате и прихватили се носила. Молим вас, напишите да смо им неизмерно захвални – рекао нам је Каличанин.

Спасавање Маројке Средојевић (Фото З. Шапоњић)

О овом догађају питали смо и колегу Зорана Шапоњића, који нам је укратко казао:

– Шта смо могли друго, не можеш да чекаш и снимаш, него остављај свој посао и помажи, јер видиш да су људи на измаку снаге. Крећу се низбрдо с носилима, стопу по стопу, гурајући гомилу снега испред себе. Није нам било лако, слаби смо с кондицијом, али снагу ти даје, и то се тек понекад чује, јаук старице, која уз болове једва изговара: „Децо, хвала вам, бог вам свакад помагао” – каже Шапоњић.

Тако је старица Маројка допремљена у сјеничку болницу, а одатле ће на одељење ортопедије болнице у Пријепољу.

Иначе, радосна вест стигла нам је од Марка Вујовића и других мештана села Фијуља, удаљеног 12 километара од Сјенице, о којем смо пре два дана писали, а који су нам се жалили да су већ десет дана у блокади и без икакве помоћи.

– Ало… Стигла нам је машина, видимо је горе надомак села. А ништа од тога не би било да „Политика” није о нама писала, и то на насловној страни. Још би нас ови у општини пустили да чекамо. Овде ће најмање још два дана да траје чишћење. Хвала вам, и кад овај кијамет прође, дођите на сир и јагњетину… – јавља нам уз поменути позив Марко Вујовић.

М. Дугалић

Гора добила струју након четири дана, сметови до два метра

ДРАГАШ – Око осам хиљада становника Горе на Косову и Метохији након четири дана вечерас у 18х је добило електричну енергију.

Ово је за Танјуг изјавио вечерас Назим Мехмеди координатор за сарадњу са медијима општине Гора. Он је раније данас изјавио да су због сметова непроходни поједини путеви у више села општине Гора. Мехмеди је изјавио за Танјуг да струје у овој општини није било од четвртка, када је почео да пада снег који је достигао висину и до једног метра.

„Сметови на појединим путним правцима који воде према селима Зли Поток, Орчуша, Баћка и Љештане су високи и до два метра, тако да су становници ових села већ неколико дана одсечени од света,„- рекао је Мехмеди.

Он је додао да су мештани села Радеша организовано у суботу чистили пут до Драгаша у дужини од 4 км како би га учинили проходним.

Пробијен је и пут до Рестелице уз помоћ тешких машина које су биле ангажоване на уклањању снега на превоју Бука код села Глобочица, где су снежни наноси достизали висину и до два метра, казао је Мехмеди, преноси Танјуг.

Ванредна ситуација и у Врању

ВРАЊЕ – Због великих снежних наноса и ниских температура вечерас је проглашена ванредна ситуација и на подручју Врања.

Градоначелник Врања и командант Штаба за ванредне ситуације Слободан Миленковић прогласио је ванредну ситуацију на целој територији града, јавља РТС.

Претходно је Бобан Стевановић из Сектора за ванредне ситуације изјавио да је ванредна ситуација проглашена на територији у осам општина и да је најтеже у општинама које се налазе на југу, југозападу и југоистоку Србије, односно у Рашком, Златиборском, Нишавском, Топличком и Пчињском управном округу, преноси Танјуг.

Извор: Политика