Најважније ствари које треба знати о Ујгурима, фанатицима који су напали Истанбул у новогодишњој ноћи

Било је јасно да ће се милитанти из Кине проширити на Турску
Najvažnije stvari koje treba znati o Ujgurima, fanaticima koji su napali Istanbul u novogodišnjoj noći

Foto: Tanjug-AP Photo/ Emrah Gurel

За стручњаке који се баве проблемима глобалног тероризма откриће заменика турског премијера Вејсија Кајнака како је напад на ноћни клуб у Истанбулу, у којем је убијено 39 људи, извршио терориста ујгурске етничке групе, не представља посебно изненађење.

Било је само питање времена када ће нека од 300 терористичких група ујгурских милитантних исламиста из Кине, проширити своје терористичке активности и на Турску. До сада су, уз бројне терористичке нападе у Кини, извели и цели низ акција у Киргистану, Узбекистану, Казахстану, Индонезији, а припадници тих група учествују у рату у Авганистану, Ираку и Сирији.

Атентатор користио 13 имена

За сада полиција тврди да је атентатор деловао сам и да се зове Абу Мухамед ал Корасани, а име је добио као припадник ИСИС-а. Полиција такође упозорава да се Корасани служи са још 13 имена. Последње припреме обавио је у Сирији из које се најпре вратио у средњу Азију, а потом је из Киргистана, заједно са супругом и децом, крајем новембра стигао у Истанбул.

Полиција га је описала ко изванредно увежбаног терористу који се специјализовао за самостално деловање. До тих података, тврди турска полиција, дошли су након што су противтерористичке јединице, жандармерија и специјалци упали у градић Селимпаса који се налази на обали западно од Истамбула, где су ухватили неколико припадника етничке мањине Ујгура који живе у Турској.

Фанатични борци

Међународна терористичка група која је извршила напад на ноћни клуб у Истамбулу, по проценама кинеске полиције, има неколико хиљада фанатичних бораца. Називају се ратницима Исламске партије Туркестана (ТИП) или Исламског покрета источног Туркестана (ЕТИМ). Та главна организација исламских радикала у Кини већ годинама организује терористичке нападе у којима је до сада погинуло више стотина особа.

Милитанти који желе да се отцепе од Кине и да створе исламску републику, највећи број крвавих терористичких напада извели су у провинцији Синкјанг у којој живи око 10 милиона Ујгура. Групе од десетак и више мушкараца и жена наоружаних обично ножевима и мачетама, направили су покоље на пијаци у главном граду провинције Синкјанг Урумћију, на железничкој станици у Кунмингу, у џамији у Кашгару, руднику у Аксу, а извели су и спектакуларан напад 2014. у Пекингу када су се тројица милитаната залетела џипом у масу људи на главном тргу Тијенамену.

Напади ножевима и мачетама

У својим акцијама припадници ТИП-а најчешће не користе ватрено оружје и бомбе него масакрирају људе мачетама и ножевима како би акција била што крвавија и стравичнија.

Исламски покрет источног Туркистана спојио се 2013. са Исламским покретом Узбекистана, а у мају 2016. објављен је видео снимак на коме се појавио емир Абд ал-Хак ал-Туркистани, вођа Туркменистанске исламске партије. Он је поручио борцима који се налазе у Сирији и Ираку да се након победе морају вратити у Кину и изборити се за независност своје државе. Осудио је окрутност припадника ИСИЛ-а и њиховог лидера Абу Бакр ал-Багдадија. Но 28. јуна 2016., Абу Мухамед ал-Јулани, вођа једне групе милитаната у Сирији, објавио је да је покрет ТИП проминио име у Јабхат Фат ал-шам и изјавио да је “Борба против Кине наша обавеза према Алаху”.

Рат на улицама главног града

Иначе, ујгурски милитанти извели су 2016. напад на кинеску амбасаду у Бишкеку, главном граду Киргистана и при том је више службеника амбасаде рањено, али је полиција неколицину нападача успела ухватити. Ујгури су Муслимани сунити, припадају туркијској етничкој групи, говоре ујгурским језиком, а као мањина живе у државама источне и средње Азије. У Кини живи више од 10 милиона Ујгура, у Казахстану 224.000, у Узбекистану 55.000, у Киргистану 49.000, у Турској 19.000, у Русији 4.000, и по неколико хиљада у Авганистану, Пакистану, Украјини…

У 18. веку владари династије Ћинг, прогласили су подручје Синкјанга, у којем су живели Ујгури, засебном провинцијом. Ујгури су у Кини, за време окупације Јапанаца, два пута имали своју државу: од 1931. до 1934. и од 1944. до 1949. Комунистичке власти прогласиле су 1955. Синкјанг аутономном покрајином. Упркос томе Ујгури су наставили борбу за отцепљење од Кине. У највећој побуни до сада, 2009., муслимански радници у једној фабрици оптужили су припаднике већинског народа Хан да их малтертирају и дискриминишу. Дошло је до сукоба који се пренео и на улице главног града Урумћија, у којима је погинуло 197 људи, а рањених је било око две хиљаде.

Суђења и стрељања на стадионима

Амерички Стејт Департмент 2006. прогласио је ТИП најмилитантнијом терористичком организацијом у Кини, и блокирао је рачуне свих оних који су на било који начин били повезани с тим покретом. Више припадника ТИП-а убијено је у међувремену у Пакистану, Сирији, Ираку и Киргистану, а процењује се да још делују у Индонезији, Мијамару, Тајланду, Малезији…

Иначе, у провинцији Синкјанг, на снази је закон који забрањује да се из џамија преко разгласа позивају верници на молитву, није допуштен пост за Рамазан, малолетницима је забрањен улазак у џамије, мушкарцима је забрањено да имају браду, а женама да носе бурке.

Кинеске власти жестоко се обрачунавају с припадницима ТИП-а и основали су специјалне војне и полицијске јединице за борбу против терориста, које су наоружане тенковима, борним колима и другим тешким наоружањем. Кинеске власти су саопштиле да су само у једној полицијској акцији 2014. разбијене 23 терористичке и екстремне религијске групе, а ухваћено је више од 200 терориста. Након тога је на јавним суђењима на фудбалским стадионима 49 особа осуђено на смрт, а казна је одмах извршена пред десетинама хиљада гледалаца.

Извор: Недељник