У дечијој књизи „Мој први атлас са налепницама“ Косово и Метохија приказана као држава

 У дечијој књизи под називом „Мој први атлас са налепницама“, у издању „Лагуне“, српска покрајина Косово и Метохија приказана је као засебна држава у односу на Србију. На објављеној мапи света, границе КиМ обележене су на исти начин као и границе других држава.
Поново је једна дечија књига узнемирила јавност, а овог пута из политичких разлога. Наиме, у приручнику за предшколце „Мој први атлас“ унутар граница Србије није приказана јужна покрајина. Косово је графички обележено као све друге државе у региону, а аутори су једино пропустили да наведу име наше покрајине и главни град.

У издавачкој кући „Лагуна“ демантују утисак и тврде да се не ради о политичком атласу, као и да се КиМ нигде не помиње.

– Није истинита тврдња да је Косово у атласу за децу одвојено од Србије. Свака држава је јасно представљена пуним називом државе и главним градом. Дакле, пише Србија и Београд, нигде не пише Косово. Желим да нагласим да “Мој први атлас света” није политички, већ је акценат на природним и културолошким знаменитостима народа – објашњава за „Блиц“ Тања Вучковић из „Лагуне“.

И поред њеног објашњења, јасно је и голим оком видљиво да је линија која омеђава српску покрајину исте боје, ширине и једнако испрекидана као и све остале границе на мапи, док је иста та линија изостала на местима околних покрајина и ентитета који немају статус државе.

У „Лагуни“ за то немају објашњење и целу причу своде на жељу медија за сензационализмом и подизањем тиража.

– Књига је у продаји још од априла ове године и њени примерци су већ готово распродати, без икаквих коментара и примедби читалаца. Чак је постојала и верзија овог атласа са заставама, у којој је Косово засебна држава. Ту књигу смо одбили управо да бисмо избегли овакве конотације и одлучили смо се за ово издање како бисмо нагласили да је Косово у оквиру Србије – истиче наша саговорница и додаје да се издавачка кућа „Лагуна“ увек труди да до оваквих ситуација не дође, те да није било намере да се овом књигом покрену било каква политичка питања.

Извор: НСПМ