ЧОВЕК ГОДИНЕ – ИГОР ЈУРИЋ

Игор Јурић, отац девојчице Тијане Јурић која је убијена пре две и по године, сваким даном несебично даје себе да би Србија постала сигурнија земља у којој ће безбедност деце бити приоритет.

ČOVEK GODINE - IGOR JURIĆ
ЧОВЕК ГОДИНЕ – ИГОР ЈУРИЋ Фото: Приватна архива, Игор Јурић

У новогодишњем интервјуу за МОНДО овај храбри човек најављује још жешћу борбу против монструма који не бирају начине да повреде слабије од себе и истиче да од те борбе никада неће одустати.

Јурић је након убиства ћерке одлучио да не поклекне, већ се предао борби за боље сутра и основао Фондацију Тијана Јурић чији је циљ већа безбедност деце у Србији. Његова мисија је сада, како каже, да спречи оно што се десило његовој породици и помогне родитељима и деци, које је задесила слична мука.

Он истиче да Србија мора још доста тога да уради када је реч о сигурности деце, али и оцењује да су након Тијаниног убиства направљени крупни помаци.

На првом месту је неопходно увођење система „Амбер алерт“ који би омогућио брзо алармирање целе земље о нестанку детета, а онда и пооштравање казни за починитеље најтежих злочина над децом, ефикаснији рад локалне полиције, као и израда сајта за нестале, али и укључивање психолога и надлежних служби који ће помоћи породицама жртава.

„Ми смо имали велики проблем зато што нисмо знали како се понети, шта радити. Нађете се одједном у изузетно тешкој ситуацији. Нама нико у држави тада није пружио руку, не жалим се, али је једноставно била таква ситуација. Нико не размишља како је тим људима када дете нестане. Тијанина мајка, и моја супруга Мирјана, није спавала шест, седам дана и то су ситуације у којима ти је потребан психолог, неко ко ће се бавити твојим проблемом“,рекао је Јурић.

ТИЈАНИН ЗАКОН, ЗАШТО СЕ ЧЕКАЛО?

tijana jurić

Сведоци смо и да се неки закони у Србији након доношења, ипак нису имплементирали како је било планирано, али то није случај и са Тијаниним законом, који је усвојен, за многе нажалост, прекасно, јер могао је и раније да помогне да многи животи буду сачувани као што је то случај сада.

„Мени се редовно људи јављају када неко дете нестане, али ми се јављају и када се неко дете пронађе. И кажем да имам јако добра искуства – четири породице, четворо деце су пронашли захваљујући брзој реакцији. Исти тај закон да је постојао и да је полиција реаговала онако како сада реагује Тијана би била спасена“, рекао је Јурић и додао да је ипак направљен велики помак, као и да поштује како полиција сада ради.

Међутим, још увек постоји проблем у раду полиције, али на првом месту у мањим местима.

„Полиција у локалним заједницама није довољно обучена и то је велики проблем. У Београду се такви случајеви дешавају свакодневно зато што је то милионски град, али у малом месту као што је Бајмок, то се дешава једном или ниједном, и зато полиција једноставно није спремна да одреагује“, каже Јурић.

Према његовим речима, систем брзог алармирања „Амбер алерт“ већ годинама постоји у другим државама, и показао се изузетно ефикасним – када се аларм покрене у 90 одсто случајева је дете пронађено, али њега би требало користити искључиво уз одобрење полиције и стручњака који би проценили у коликој опасности се дете налази.

„Увек као репер стављам две девојчице – моју Тијану и девојчицу Ивану Подрашчић – и онда ту видите да када је једна девојчица, у овом случају Тијана нестала, дигла се цела земља, имали смо огромну подршку, знало се да је дете нестало. Док је у случају нестанка мале Иване ситуација била другачија – о њој нико ништа није знао, а ми управо желимо да свако дете добије исту шансу. Ту смо видели једну велику неправду без обзира што је Тијана наше дете, али смо видели да је Ивана у том случају била запостављена, а истих су година“, истиче Јурић.

ШТА ЈЕ СИСТЕМ БРЗОГ АЛАРМИРАЊА?

ŠTA JE SISTEM BRZOG ALARMIRANJA?

1 / 13Извор: Приватна архива, Игор Јурић

„Прекидају се сви телевизијски програми и даје се обавештење да је дете нестало, објављује се његова фотографија и друге информације, које је годиште, шта је имало на себи… Оператери шаљу СМС или ММС поруке с истим тим подацима и другим могућностима да се дете идентификује, гранични прелази се затварају…“, каже Јурић и истиче да је у Белгији тај систем био три пута покренут и троје деце је спасено.

Јурић је управо као добар пример, навео рад полиције и алармирање јавности када се догодио случај отмице трогодишње девојчице Маше у Београду.

Како је спасена мала Маша а отмичари ухапшени!
„Статистика је врло поражавајућа – када дете нестане уколико се не спаси у року од три сата, смртност је 75 одсто. То је важност те брзине и зашто желимо да такве системе уведемо у земљи“, навео је Јурић и истакао да је тај систем добио име по девојчици Амбер која је нестала у Америци на исти начин као и Тијана.

otmica, otmičari, otmica male Maša, Mašini otmičari, otmica Maše, Maša

отмица, отмичари, отмица мале Маша, Машини отмичари, отмица Маше, МашаФото: YоуТубе
БАРБАРЕ ЈОШ УВЕК НЕМА…

Родитељи девојчице Барбаре Витез из Сенте, која је нестала 25. новембра, већ недељама проживљавају праву драму, а њихове ћерке још увек нема. Према садашњем току истраге, Барбара (15) је упала у реку у Тису с моста између Сенте и Чоке док је с пријатељима ишла у град на прославу рођендана. Претрага Тисе тече споро, а помака у истрази и нема, буквално се само чека. Барбарини родитељи на сву ту муку у једном тренутку су чак добили и анонимно писмо које је потресло целу Сенту.

Према Јурићевим речима, родитељи су случај нестанка ћерке одмах пријавили полицији, међутим, то није било довољно.

„То су родитељи који су из малог места, који говоре слабије српски језик и они нису у могућности и нису довољно способни да алармирају и друштво и јавност. Укључио сам се у њихову причу јер сам желео да им помогнем. Они су једноставно немоћни“, каже Јурић и истиче да се у случају нестанка мале Барбаре јавио проблем јер “локална полиција није довољно упозната како треба да одреагује на терену”.

„Постоје неке верзије, али ја и даље верујем да је Барбара жива. Из друге земље ћу покренути акцију и покушати да доведем обучене људе са псима трагачима и осам квалитетних људи који се управо тим послом баве, да би могли да помогну нашим људима који раде на том терену. Чињеница је да се тамо не тражи довољно добро, чињеница је да је тамо један човек који патролира и буквално се чека да тело изрони, што по мени није право решење“, навео је Јурић.

Он је рекао да у Барбарином случају први корак није добро одрађен и да се због тога, ни дан данас не зна шта се десило с девојчицом.

„Код нас када су стигли људи из Београда када је Тијана нестала, Сашка (Тијанина сестра) је сведок, дошли су прави професионалци, и кад с њима разговараш стичеш поврење, видиш да су квалитетни. Док су тамо у Бајмоку, као и сада у Сенти, људи који нису довољно обучени и не могу да помогну“, каже Јурић.

РОДИТЕЉИ, ЧУВАЈТЕ СВОЈУ ДЕЦУ

igor jurić fondacija tijana jurić

игор јурић фондација тијана јурићФото: Приватна архива, Игор Јурић

Људи из Фондације Тијана Јурић која је основана 2. јуна 2015. године, непуних годину дана од Тијаниног убиства, предано раде како би омогућили да деца у Србији имају већу безбедност, али и како би сама могла да се заштите. Претње долазе са свих страна, а једна од најопаснијих с којом већина родитеља у Србији још није довољно упозната је управо она која долази с Интернета, односно друштвених мрежа, најчешће Фацебоока.

„Ми када идемо по школама у Србији и разговарамо с децом схватамо да су углавном највећи проблем родитељи. Данас је остало још неко веровање – да када нам је дете у кући оно је безбедно и не може ништа да му се деси. И ја сам док нисам ушао у целу тематику, и док нисам почео да радим на себи и едукујем се какве опасности прете с друштвених мрежа, нисам био довољно свестан. Сада, имао сам увид у неку полицијску документацију где сам видео заиста невероватне случајеве у нашој земљи, и теби као нормалном човеку не може да падне на памет до каквих начина долазе ти људи да би дошли до наше деце“, рекао је Јурић.

Како каже, недавно га је контактирала једна мајка чије дете је било у опасности, а није имала довољно поверења у полицију и тражила је помоћ. „Она је одмах реаговала и захваљујући њој, девојчица је имала поверење у своју мајку и њој се поверила, мајка је наставила комуникацију с тим човеком и тај човек је данас у затвору, само захваљујући присебности мајке и поверењу између мајке и детета“.

Један од проблема што су деца у Србији „лака мета“ за монструме који не бирају средства да униште нечији живот је то што родитељи немају довољно времена, стрпљења, а често су и нервозни…

“Увек говорим колико је важан моменат када ти дете приђе и жели нешто да ти каже, и када ти испустиш тај моменат, можда је дете баш тада одлучило да ти се повери и каже да има проблем, и ако ти тај проблем тог момента не саслушаш, дете ти се можда неће више поверити и у следећем моменту ће се прича можда завршити трагично”, истакао је Јурић.

ЗАШТО СУ РОДИТЕЉИ ВЕЋИ ПРОБЛЕМ НЕГО ДЕЦА?

deca, škola, blizanci, đaci, dečaci

деца, школа, близанци, ђаци, дечаци Фото: Илустрација Гуливер

Кроз рад Фондације Тијана Јурић и честе посете по школама у Србији, Јурић каже да је видео да је велики проблем уопште доћи до родитеља и разговарати с њима.

„Ми долазимо лако до деце када идемо по школама, али до родитеља је тешко доћи и анимирати их, нико нема времена да дође. Али они који дођу и разговарају са стручњацима, онда остану још сат времена. Ми им ту пружамо начине да виде како деца нешто крију, како се дописују с другарима, имају неког ко је потенцијална опасност, како је деци прићи најлакше…“, каже Јурић.

Ипак, према његовим речима, јако их мало долази и вероватно сматрају да је то нешто неважно и да се такве ствари не дешавају код нас.

„Ми смо сведоци да једна породица која се ни по чему не истиче у односу на друге породице, ни по богатству, ни по слави, исто тако смо мисили да то не може да нам се деси, да је то могуће само на филму, али ето, десило се и нама, и то је свуда око нас“, упозорава наш саговорник.

„Тијана је први пут у животу остала сама тих седам проклетих минута када је осетила потпуну сигурност и није желела да иде с неким другаром и осетила се довољно сигурном. Ја кажем данас, колико год да си сигуран немој ако не мораш негде да идеш сам, позови родитеље, јер сваки ће родитељ желети да дође по своје дете и да им помогне. Ми родитељи морамо много више да водимо рачуна о својој деци и њиховој безбедности, колико год ми били сигурни да су чак и у својој кући, безбедни, нажалост, више нису. Зато су разговор и поверење од пресудног значаја“, истакао је Јурић.

Иако вас деца некада не разумеју, морате да знате да је однос и поверење родитеља и деце најважније.

ДОЖИВОТНА ЗА МОНСТРУМЕ!

igor jurić fondacija tijana jurić

игор јурић фондација тијана јурић Фото: Приватна архива, Игор Јурић
Фондација Тијана Јурић ускоро ће поднети предлог Влади Србије да се још пооштре казне и уведе доживотна робија за почитеље најгорих кривичних дела према деци, након што се казни извршитељ свирепог убиства трогодишње Анђелије из Зајечара. План је и потписивање петиције, не из хира, већ зато што је то потреба нашег друштва!

“Наши правници помоћи ће породици мале Анђелије да се тај младић ни случајно не извуче од максималне казне. Сматрам да је то нешто где не треба правна помоћ, али једноставно, не желимо да препустимо случају. Када се тај случај заврши и ако заиста добије 40 година, онда ћемо ми Влади Србије поднети предлог закона и чињенице и показати статистику – десила се мала Катарина, па Тијана, Ивана, мала Анђелија и свесни смо да то није уродило плодом и да такве људе морамо да одстранимо с улице и да такви људи никад више не могу да шетају с нормалним људима, јер увек ће бити претња”, истакао је Игор Јурић.

Он каже да је њему, као Тијанином родитељу, велики и страшан проблем то што буквално сваки месец убица његовог детета шаље разне молбе да би се суђење понови да би можда добио неки отпуст.

“И то је нешто чега се плашим – можда ће један дан доћи судија који ће рећи – па добро можда се он поправио. Верујте, уколико неко убије дете од 14 или 15 година, да не причамо о детету од три године као што се десило у Зајечару, сматрам да њему више никад не сме да се дозволи да шета међу другом децом и другим људима, нико ми не може рећи да ће се он једног дана опоравити, за мене то не може да буде нормално”, навео је Јурић.

Херој, и по избору редакције МОНДА “Човек године”, који је се након стравичног губитка посветио већој безбедности деце и стварању боље и сигурније Србије, за крај поручује да цела земља мора да се подигне на ноге и да схвати да су деца приоритет, а да је монструмима место иза решетака.

ИГОРЕ, ХВАЛА!

 

Извор: Мондо